Ако правителството си свърши работата и с действията си удовлетворява очакванията на българското общество, пълният четиригодишен мандат е реалистичен. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНР.

Патриотите настояват пълният мандат да фигурира в бъдещото споразумение с ГЕРБ: Програмата за управление, която се прави, е за четири години и е логично това да бъде упоменато и в самото споразумение. Няма логика от ГЕРБ да настояват за споразумение с всяка от формациите в „Обединени патриоти“ поотделно, уточни още Каракачанов. И на днешния кръг от консултации не е било обсъждано разпределение на министерски постове, увери той:

Не сме настоявали за нищо в момента. Дори такъв разговор между партньорите в „Обединени патриоти“ не е воден. Най­важно е да се споразумеем каква работа ще се свърши и след като се разберем какво трябва да се прави, ще преценим кой може да го свърши. Днес експертна група е обсъждала темата за бюджета и пенсиите, съобщи Красимир Каракачанов и изрази увереност, че компромис за пенсиите ще се намери: Трябва да се намери компромис по въпроса, защото пенсиите на българските граждани са изключително ниски. Трябва да се намери решение да се повишат доходите на тази немалка част от населението. Трябва да се намери златната среда, където да се срещнат нашите и техните виждания.

Каракачанов припомни данни, според които през 1990-т­а при 9 млн. население получателите на инвалидни пенсии са били 150 хиляди, а през 2016­а при 7 млн. население те са вече са 988 000 и посочи:

За това държавата харчи 1,6 милиарда. Няма как да ме убедите, че всеки седми гражданин е инвалид. Това е измама, от която се източват социалните фондове. Ето ви ги парите за пенсиите. Средства има, стига да има разбиране към проблема.

По темата за битовата престъпност имаме абсолютно пълно съгласие, декларира Каракачанов, според когото още от предишния парламент, ГЕРБ вече има разбиране: Битовата престъпност е другият бич, който тормози възрастните хора, малките населени места, крайните квартали на големите градове.

С битовата престъпност трябва да започне много сериозна борба и сме набелязали мерки. Има абсолютно единомислие. Преговарящите са засегнали и темата за отношението към дребния и средния бизнес и облекчаването на административните пречки. Темата за мажоритарния вот, въпреки различията, не може да спре разговорите, уточни Каракачанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!