Военният министър Красимир Каракачанов призна в отговор на въпрос за инцидента с хеликоптера „Ми 17“ че не е сигурен, че причината е в опашния винт. При катастрофата край Пловдив загинаха двамата пилоти, а трети член на екипажа беше ранен.

В деня след случилото се военният министър каза:

„Ситуацията е била такава, че, според мене, казвам мое мнение, много е предварително, окончателното становище би следвало да го даде компетентната комисия, трудно може да говорим за някаква пилотска грешка. Най-вероятно става въпрос за някаква повреда в опашния винт“.

От МО съобщиха и че министърът е издал заповед специализирана структура на „Военна полиция“ да разследва инцидента с вертолет „Ми-17“. Процесуално-следствените действия за разкриване на причините за авиационното произшествие ще се извършат съвместно с военната прокуратура. Вече стана ясно, че 30 дни е срокът, в който експертната комисия трябва да се произнесе за причината на катастрофата.

Днес на въпроса дали е разколебан вече, Каракачанов отговори положително:

„Оттам става завъртането наистина, но не е това причината май“.

Все пак той отказа да каже причина преди да се произнесе комисията.

„Казах ви, че няма да се произнеса преди комисията, не е редно да го правя и няма да го направя“, разясни военният министър.

В армията сега няма нито един летящ „Ми 17“. Тези вертолети изпълняват задачи и за гасене на пожари от въздуха. На въпроса, ако стане пожар, от кого ще поискаме помощ, министърът каза:

„Имаме и „Кугър“-и, които може да използваме. Истината е, че товара като вода, който могат да носят, е много по-малък, малко над един тон, а „Ми 17″ носи три тона. Може да се обърнем към някои частни фирми, които имат подобни хеликоптери, говоря на територията на България. Трето, може да се обърнем към наши съседи и партньори. Ние сме гасили пожари в Гърция миналата година, и в Гърция, и в Македония, и в Черна гора“.

Вчера след заседанието на Министерски съвет, по думите на военния министър, е имало работна среща с Томислав Дончев и с финансовия министър Владислав Горанов. Каракачанов обясни, че е представил разчета за средствата, които са необходими, за да вдигнат хеликоптерите, които са на земята.

Представени са и предложения за промени в Закона за обществените поръчки, с които, по думите му, да спрат тези абсурди всеки, който няма интерес, да може да обжалва. Това трябва да се съгласува с Агенцията за обществените поръчки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!