koko_and_smoky1
Коко и нейният любим приятел Смоуки

Горилата Коко, която разбираше жестомимичния език и можеше да използва повече от 1 000 жестомимични знаци, почина на 46-годишна възраст в Калифорния, съобщи Би Би Си.

Уменията на горилата, която също разбираше и от разговорен английски, са документирани от животинския психолог Франсин Патърсън.

„Горилата Коко, която е известна с нейната необикновена способност да говори жестомимичния език, почина вчера сутринта в съня си на 46 години”, съобщиха от „Фондация Горила“.

„Коко докосна животите на много като посланик на горилите и като икона на междувидовата комуникация и емпатия. Тя беше обичана и много ще ни липсва“, казват още от фондацията.

Смята се, че IQ на горилата е между 75 и 95 и може да разбере повече от 2 000 думи на английски. Средно IQ на хората е около 100, а резултатите на повечето хора са между 85 и 115.

Коко е родена в зоопарка в Сан Франциско през 1971 г. и д-р Патърсън започва работа с нея една година по-късно, учейки я на жестомимичен език. Голямата маймуна спечели широки симпатии не само с интелекта си, но и с трогателното си приятелство с котето Смоуки. Горилата беше обект на много документални филми и е била на кориците на много списания, включително „National Geographic“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!