Самолет МиГ-29
Снимката е архивна

Покупката на изтребителите Ф-16 няма никакво отношение към „МиГ-29“, последните ще останат на служба в българската армия до 2030 г. Това заяви в интервю за ТАСС министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

„След като получим първите 8 изтребителя Ф-16, ще помислим за покупката на нови 8 самолета. Но „МиГ-29″, според предварителните анализи, ще останат на служба до 2023 г. и ще изпълняват своите функции. Да, те остаряват и броят на изтребителите, които ще продължат да летят намалява, но това е закономерно. Някои от тях са на повече от 30 години“, каза Каракачанов.

Той заяви, че България не възнамерява да ги продава. Подобни идеи е имало, но заради възрастта на самолетите тяхната продажба е почти невъзможна, уточни министърът.

Коментирайки модернизацията на „МиГ-29“ Каракачанов заяви, че руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ не бърза да изпълни поетите ангажименти. Той се надява, че това забавяне не е умишлено, защото то ще постави под въпрос по-нататъшното ни сътрудничество. Пълноценният диалог е в основата на разрешаването на всички проблеми, заяви министърът.

Той смята, че „твърдата външнополитическа позиция на Русия“ по отделни въпроси пречи на диалога между Москва и НАТО.

„Но на срещите на НАТО, в които многократно съм участвал, винаги съм подчертавал и отстоявал позицията, че вратите за преговори и диалог постоянно трябва да бъдат отворени, търсенето на компромисни решения по спорните въпроси трябва да продължава. Именно подобни действия са нормалният път за разрешаването на всички недоразумения“, каза министърът на отбраната.

Няма да има забавяне на работата по получаване на новите самолети

Пред журналисти във Варна днес Каракачанов увели, че няма забавяне на работата по проекта за новите бойни самолети Ф-16 заради коронавируса:

„В писмо от Пентагона и от фирмата-изпълнител „Локхийд Мартин“ ни увериха, че пандемията не забавя сроковете за изпълнение на договора“ – съобщи винистърът.

Министърът на отбраната, началникът на отбраната и посланиците посетиха ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, където разгледаха учебно материалната база. Началникът на Морско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров ги запозна със специалностите и с перспективите пред неговите възпитаници в областта на военното и на цивилното морско дело.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!