лидери

Лидерите на ЕС остават в безизходица относно преговорите за споделения пакет от финансови помощи за борба с последствията от COVID 19. След като разговорите се възобновиха вече четвърти ден, германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че споразумение е постигнато.

Лидерите на ЕС спориха за подробностите за 1,85 трилиона евро план за възстановяване след коронавируса в ранните часове в понеделник, като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел апелира за компромис.

Той придвижва напред ново предложение за мащабен пакет за възстановяване след коронавирус, с надеждата да прекъсне четири дни на патова ситуация на срещата на върха в Брюксел.

„Последните стъпки винаги са най-трудни, но съм уверен – каза Мишел, преди да председателства пленарна сесия на маратонската ср4еща на върха – Дори и да е трудно, важно е да продължим да работим. Мисля, че е възможно споразумение.“

Тежки преговори

Срещата на върха в Брюксел, която започна в петък, се възобнови в понеделник следобед. Първоначално планирани да продължат само два дни, преговорите засега не успяха да разрешат ключови разделения между държавите членки.

„След дълги разговори снощи съставихме рамката за възможно споразумение – заяви германският канцлер Ангела Меркел пред журналисти в понеделник, когато пристигна на четвъртия ден от преговорите – Това е прогрес и дава надежда, че днес може да се постигне споразумение.“

Френският президент Еманюел Макрон изрази предпазлив оптимизъм преди преговорите в понеделник.

„Започвам днес с много решителност за постигането на напредък“, каза той.

Меркел беше предупредила в неделя, че все още е възможно лидерите на ЕС да не постигнат споразумение за безпрецедентния пакет от финансови мерки за възстановяване и дългосрочен бюджет за разбитата икономика на ЕС.

Преговорите остават в безизходица за размера на пакета помощи и условията за отпускане на помощи, които да помогнат на 27-те страни членки на ЕС да се възстановят от щетите, причинени от пандемията.

Между лидерите не е постигнато споразумение за това колко да бъдат безвъзмездно предоставяните средства и колко да се предлагат като заеми, каза анонимен източник в неделя вечерта. Дипломатът заяви, че 350 милиарда евро са максимално приемливите за групата на „пестеливите“ държави, в сравнение с 400 милиарда евро, считани за минимум от много други, включително от Германия и Франция.

„Пестеливата четворка“ търси по-малък пакет помощ

Размерът на пакета за възстановяване е най-големият препъни камък в спора, тъй като Холандия, заедно с Австрия, Дания, Швеция и Финландия , са заложили на по-малък фондодове и съответно на по-малка част грантове.

Те поискаха всички заеми или субсидии да бъдат придружени със строги условия, за да се гарантира, че страните, които имат сериозни дългове, ще провеждат реформа на пазара на труда.

Германия и Франция пък настояват за амбициозен пакет от заеми и субсидии на държавите-членки и многократно призовават за компромис.

Напрежението се засили в събота вечерта, когато Меркел и френският президент Еманюел Макрон станаха и напуснаха срещата. Страстите се разгорещиха отново в неделя, като според неофициални източници Макрон е заплашил с още едно отлагане.

Френско-германският съюз се разглежда като жизненоважен за всяка голяма сделка в рамките на 27-членния блок.

Новият план не беше достатъчен

В събота беше представен ревизиран план на 27-те лидери, за да се опитат да преборят безизходицата. Предложението би довело до намаляване на дела на безвъзмездните средства, усвоявани от държавите от ЕС, и като „спирачка за извънредни случаи“ за изплащане на средства.

Планът също така ще увеличи отстъпките за плащанията към бюджета на ЕС за Австрия, Дания и Швеция.

Много е заложено за първата среща на върха на лидерите лице в лице от обявяването на пандемията. ЕС се сблъсква с най-лошата си следвоенна рецесия и страните се нуждаят бързо от пари в брой, за да изведат икономиката си от предизвиканата от пандемията криза.

Очаква се икономиката на 27-членния блок да намалее с 8,3% през тази година, сочат последните прогнози.

Старите негодувания възникват отново

Преди неделя разговорите се възобновиха с вечеря, на която унгарският премиер Виктор Орбан обвини Рюте, че го мрази лично и иска да „накаже“ страната му.

Унгария, заедно с Полша и Словения, се съпротивляват на възможните задължаващи правила, обвързани с помощта на ЕС, включително за нарушенията по отношение на правовата държава. В реч пред репортери обаче Орбан настоя, че не е против реформи, а само че ще отнеме време. След това той започна с тирада срещу холандския лидер.

„Не знам каква е личната причина холандският премиер да мрази мен или Унгария. Но той атакува толкова остро и ясно заяви, че тъй като според него Унгария не спазва върховенството на закона, тя трябва да бъде наказана финансово. Това е неговата позиция, която не е приемлива, тъй като няма решение за това каква е ситуацията с върховенството на закона в Унгария“, заяви унгарският премиер.

Орбан заяви, че по време на срещата на върха е предложил да поиска германците да дадат гаранция, че Европейският съвет на ЕС ще преговаря и ще вземе решение относно процедурата на върховенство на закона срещу Унгария.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук