На снимката: вицепремиерът Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова

За оставки не е ставало дума, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова в парламента. „Аз запознах г-жа Корнелия Нинова с моите виждания за модернизацията на армията“, каза още Каракачанов и отрече пред репортери да е ставало дума за оставки по време на срещата. Той уточни, че е на срещата не в качеството си на лидер на една от партиите от „Обединени патриоти“, а в качеството си на военен министър и не знае защо Волен Сидеров бил сърдит.

Във връзка с различията си с ГЕРБ за Закона за вероизповеданията, Каракачанов коментира:

„Ние смятаме, че няма да свършим работа по законопроектите с вероизповеданията, ако вътре фиксираме само заплащането на свещенослужителите на едно или друго вероизподевание. Ние трябва да ограничим финансирането по отношение на религиозни дейности, по отношение на строителство на храмове. Трябва да има контрол на всички. Не само през мюсюлманската религия се упражнява външно влияние. Ние добавяме много други неща, като много по-строг контрол на онези български граждани, които са завършили извън България религиозни науки и ги упражняват“.

Трябва да има по-строг контрол, каза още Каракачанов и подчерта, че законопроектът на ГЕРБ се фиксира само заплащането.

Нинова и министърът са обсъдили и проектите за модернизация на армията, като, по думите на лидера на левицата, Каракачанов е провел сондажи за парламентарна подкрепа на новите предложения за проектите за нов изтребител и нова бойна машина.

„Моята цел е ясна, когато става въпрос за модернизацията на Българската армия, моята амбиция е да има консенсус в обществото, включително в партиите в парламента, без значение дали са управляващи или опозиция. Крайно време е, ако искаме да имаме модерна армия, тези разходи да се направят“, заяви Каракачанов и добави, че е запознал БСП с два законопроекта, които са внесли в Министерски съвет и с трети, който предстои да бъде внесен и с неговите виждания по отношение на разходите за модернизация на армията.

По темата за отбраната на страната военният министър каза, че разделителните линии между управляващи и опозиция би трябвало да отпаднат. „Ако искаме да имаме модерна армия, би следвало да правим и разходи“  каза вицепремиерът Красимир Каракачанов след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова в парламента.

На КСНС пред президента преди две седмици БСП заявиха, че се въздържат от това да подкрепят увеличаването на разходите за отбрана до 2% от БВП. На 3 януари 2018 г. кабинетът прие този национален план.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!