Клаус Йоханис
На снимката: румънският президент Клаус Йоханис

Инфлационният натиск започва сериозно да се усеща в Румъния, като през март достигна 5% – най-високото ниво от 5 години насам. Въпреки че инфлационните данни за април още на са публикувани, председателят на Националната банка на Румъния Мугур Исареску призна пред журналисти, че „инфлацията трябва да бъде намалена“. Може би това е преляло чашата и след прегледа на бюджетното изпълнение за първата четвърт на годината президентът Клаус Йоханис предприе необичайната стъпка да атакува директно правителството заради икономическата политика, коментира онлайн изданието „Имърджинг Юръп“.

„Румъния се радваше на прираст на БВП от 7% през 2017 година и все пак бюджетните приходи не са нараснали съответно с този напредък. Всъщност те са паднали под стойностите, които правителството си беше поставило за цел“ – посочи той на пресконференция.

Йоханис обвини кабинета в „магическа икономика“ заради политиката на еднивременно намаляване на данъците и увеличаване на заплатите, пенсиите и инвестициите в инфраструктура. Той дори нарече иконмическата концепция на кабинета „обратна на елементарната икономическа логика“. По думите му голяма част от заплатите са увеличени само на хартия, а работниците не са виждали реално пакетите с увеличенията. Това предизвиква недоволство, особено остро в сферата на здравеопазването, като целият сектор проведе двучасова стачка на 7 май и готви целодневна стачка и широк протест пред правителствените сгради в Букурещ по-късно през седмицата.

Президентът отново призова Виорика Данчила, неопитната и податлива на гафове премиерка на страната, да подаде оставка. Това е вторят му такъв призив за последните седмици.

„Бюджетът е поставен под жестоко напрежение и все пак няма капиталови инвестиции“ – недоволен бе президентът и подчерта, че Социалдемократическата партия, която управлява, „просто е неспособна да държи обществените финанси в ред“ и да води страната. По думите му става все по-належащо премиерът да се оттегли, за да даде път на по-компетентни хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!