на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

САЩ излизат от споразумението за ядрената програма на Иран и отново ще въведат свързаните с нея санкции, обяви президентът на страната Доналд Тръмп.

„Съобщавам днес, че САЩ ще се оттеглят от иранската ядрена сделка. Съвсем скоро ще подпиша президентски меморандум за възстановяване на американските „ядрени“ санкции срещу иранския режим. Ще наложим най-високото ниво на икономически санкции. Всяка нация, която помага на иранския напредък към атомни оражия, също може  да бъде тежко санкционирана от САЩ. Америка няма да става заложник на ядрено изнудване. Няма да разрешим американски градове да бъдат заплашвани с оръжия за масово поразяване и няма да разрешим режим, който желае смърт на Америка, да получи достъп до най-смъртоносните оръжия на Земята. Днешните действия изпращат категоричното послание: САЩ вече не отправят напразни заплахи. Когато направя обещания, аз ги спазвам“ – заяви президентът Тръмп, като видео на изявлението бе публикувано от Си Ен Ен.

През юли 2015 г. Иран, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия постигнаха споразумение за уреждане на ядрения проблем в Техеран. Разработеният от тях подробен План за съвместно действие предвижда отмяна на санкциите на ООН, САЩ и ЕС, наложени върху Иран заради ядрената му програма.

Тръмп многократно е определял сделката като пагубна, твърдейки, че тя не е предотвратила възможността за създаване на ядрено оръжие от Иран, а само е отсрочила деня, когато Техеран ще разполага с него.

Европейският съюз е разтревожен от излизането на САЩ от „ядрената сделка“ с Иран, съобщи комисарят по външните отношения Федерика Могерини. Предстоят консултации със съюзниците за оценка на влиянието на оттеглянето на САЩ от споразумението.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за позицията на САЩ.

Руският посланик в ЕС Владимир Чижов обяви, че усилията за запазване на „Съвместния всеобхватен план за действие за Иран“ („План за съвместно действие“ или „ядрена сделка“ с Иран, бел.ред.) ще бъдат запазени и след излизането на САЩ от нея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!