кворум, Каракачанов
на снимката: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Исканата цена от САЩ за изтребителите F-16 Block 70 е по-висока от очакваното и то неоправдано. Това коментира в телевизионно интервю вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Преди няколко дни той каза, че е възможно преговорите със САЩ да се провалят. Днес Каракачанов обеща, че страната ни ще се опита да свали цената за някои от компонентите на евентуалната сделка.

Няма опция обаче да се намалят способностите на машините. Освен това правителството се надява да договори разсрочено изплащане, защото според Каракачанов еднократното им изплащане ще застраши другите проекти от модернизацията на армията и дори увеличението на заплатите за военните следващата година.

„Когато ви кажат, че нещо струва 5 лева, а то реално струва 3 лева, нормално е да кажеш: ”Момчета, няма логика, откъде идва тази цена? На пазара всеки се опитва да спечели”, коментира Каракачанов, използвайки за сравнение чаша в телевизионното студио на Нова телевизия.

Експерти коментират, че разминаването в цените е около половин милиард лева. Каракачанов обаче отказа да посочи колко точно е.

Преговорите с американците ще продължат, но е много малко вероятно да се стигне до договор през юли, каквито бяха предварителните очаквания на правителството.

„Тук не става въпрос за това, което говори президентът, че искаме да намалим цената за сметка на способностите на самолета, т.е. да му отрежем ракетите , въоръжението, навигация и т.н. Ние говорим за комплекта от способности, които един самолет трябва да има. Има някои от компонентите, за които смятаме, че цените могат да са по-ниски. Един пример е езиковото обучение на пилотите. Пилотите, които ще изпратим са минали през езикови курсове, минали са през обучение в САЩ. Има ли смисъл отново да плаща държавата за едно езиково обучение, което до голяма степен ще бъде формално”, обясни Каракачанов пред Нова телевизия.

”Има подобни такива нюанси, пера в проекта за договор, който се изработва, които трябва да бъдат изпилени, защото е излишно да бъде плащано от българския данъкоплатец”, добави той.

Процедурата с избор на самолет датира от няколко години и доста пъти беше променяна. Българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването.

Въпреки това българското правителство твърди, че това са параметрите, за които ще настоява при преговорите и че не се търси сделка на всяка цена.

Самият посланик на САЩ в България Н.Пр. Ерик Рубин, по време на конференция, организирана от ДЕБАТИ.БГ, каза, че страната ни ще получи най-добрата цена.

Явно обаче българската делегация не е успяла да договори такава. Експерти смятат, че думите на Каракачанов са ясен индикатор, че преговорите със САЩ могат да се разтеглят във времето, да не завършат до парламентарната ваканция и проектът да остане за новия политически сезон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!