Преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ в България през март достигат 53 милиона евро.

Това е леко повишение спрямо данните от март 2018 г., когато те са били отрицателни в размер на 289.2 милиона евро, уточняват от БНБ.

През първото тримесечие на годината преките инвестиции от чужбина намаляват с 254,4 млн. евро след понижение с 52,6 млн. евро през януари – март 2018 г.

Страните, от които идват най-големите потоци преки инвестиции, са Холандия (174.3 млн. евро), Ирландия (70 млн. евро) и Великобритания (52.2 млн. евро).

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е положителен в размер на 2.2 млн. евро, при положителен нетен поток от 7.1 млн. евро за януари – март 2018 г.

По страни, най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Казахстан (0.5 млн. евро), Нидерландия (0.5 млн. евро) и Латвия (0.4 млн. евро).

По данни на БНБ най-много инвестиции през 2018-та е имало в Преработващата промишленост – 1 281,8 млн. лева.

Във финансовите и застрахователни дейности преките чуждестранни инвестиции са били 583,5 милиона лева.

Междувременно днес премиерът Бойко Борисов откри нов завод в Пазарджик. На място каза:

„Заводите не само не си отиват, ами непрекъснато откриваме нови и нови”.

Над 13 000 кв. м. са новооткритите производствени площи в Пазарджик.

Бойко Борисов, Пазарджик

„Нови заводи се откриват непрекъснато – в Кърджали, Русе, Шумен. Така, че благодаря на работниците за техния труд. Когато цифрите и фактите говорят – по-добре да замълчат нашите опоненти“, каза министър-председателят.

„Над 1000 нови работни места, над 100 млн. лв. инвестиция и много нови работни места направихме за Пазарджик в партньорство с кмета. Обещал съм Околовръстният път на града и той вече трябва да се строи“, допълни Борисов. „В момента машиностроенето дава 25-30% от БВП – всичко това се качва на тирове и влакове, и затова трафиците в градовете стават убийствени. Затова паралелно с развитието на заводите трябва да им подготвим инфраструктурата, за да не колабират транспортните планове на градовете“, допълни премиерът.

Премиерът Борисов направи и инспекция на инфраструктурни проекти в Пазарджик и подчерта важността на обходните пътища за индустрията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!