Турските власти наредиха ареста на 249 служители от миналото и настоящото външно министерство, заподозрени във връзки с групата, обвинена за неуспешния преврат от 2016 г., съобщиха от прокуратурата.

Поне 78 от тях вече са задържани, заяви офисът в столицата Анкара.

Последната репресия е част от разследване в 42 града за предполагаеми нередности в приемния изпит на външното министерство в полза на членове на движението, водено от американския мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен.

Заподозрените са се присъединили към външно министерство между 2010 и 2013 г., според прокуратурата.

Понастоящем в министерството работят 14 души, а останалите вече са отстранени от длъжност, съобщи източник от съда, цитиран от АФП.

Анкара обвинява Гюлен и неговите последователи за организирането на неуспешния преврат през 2016 г., насочен към премахване на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Движението отрича твърденията и настоява, че това е мирна група, която насърчава образованието и умерения ислям.

Десетки хиляди работници от обществения сектор, включително учители, съдии и войници, бяха уволнени след опита за преврат. Турските власти твърдят, че е необходимо да се премахне „вирусът“ на Гюлен от държавните институции, но активистите и западните съюзници остро критикуват мащаба на репресиите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!