Хайко Маас, Екатерина Захариева
на снимката: външните министри на Германия и България - Хайко Маас и Екатерина Захариева

Външните министри на България и Германия – Екатерина Захариева и Хайко Маас проведоха среща на четири очи в Министерски съвет.

Българският министър изрази задоволство, че срещата се провежда в годината когато двете страни отбелязват 140 години от началото на двустранните отношения.

Хайко Маас, Екатерина Захариева
на снимката: външните министри на Германия и България – Хайко Маас и Екатерина Захариева

Една трета от инвестициите в България са германски, 5000 немски фирми развиват бизнес у нас. Най-големият стокообмен от 1950 година.

Германският външен министър Хайко Маас каза:

„Германското правителство няма отношение по сделката за новата инвестиция на Фолксваген в България. Това е решение на частна фирма. Надявам се автомобилният гигант в скоро време да оповести решението си, за да не се налага отново да обяснявам за техните действия. В България действа изключително силна индустриална камара, както и немският език е много добре застъпен в страната – фактори, които със сигурност ще бъдат отчетени от Фолксваген”.

Припомняме, че „Фолксваген” обяви, че окончателното решение за изграждането на новия им завод в Източна Европа ще бъде взето през есента. За него освен България се конкурират страни като Румъния, Сърбия и Турция. Предимството на нашата страна, което се отбелязва от германския бизнес, е, че ние сме член на Европейския съюз, докато Сърбия и Турция – не.

Хайко Маас, Екатерина Захариева
на снимката: външните министри на Германия и България – Хайко Маас и Екатерина Захариева

Друго предимство на нашата страна е, че през последните години бяха разкрити редица западни производства на автомобилни части, които са част от световната производствена верига в автомобилния отрасъл.

По време на визитата си у нас преди месец, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази принципна подкрепа за изграждането на завод на „Фолксваген“.

Иначе днес Захариева и Маас обсъдиха развитието на Западните Балкани.

„Това е регион с нерешени въпроси, но перспективен в сърцето на Европа. Ситуацията в Близкия изток, отношенията между ЕС и Турция също бяха обсъдени“, каза външният министър на България.

Хайко Маас отдели внимание в изказването си върху предстоящите европейски избори.

„Изборите са важни за ЕС. В следващия ЕП надявам се да няма много депутати, които да пречат. Имаме нужда от солидарна Европа. Европейският глас ще има тежест в света, ако сме единни. Най-добрият начин е да се върнем към основните на ЕС. Трябва да покажем на гражданите, че те са най-важните“, смята германският министър.

По думите му България е силен проевропейски партньор, който е в сърцето на ЕС.

„Искам да призова гражданите да отидат да гласуват. Искаме да заложим на сътрудничеството, да не се оставим на популистите и националистите. Още по време на своето председателство България си свърши работата по отношение на Западните Балкани“, каза още Маас.

След срещата в Министерски съвет двамата министри направиха разходка в историческия център на София – пространството между ротондата „Св. Георги“, джамията „Баня Баши“ и Софийската синагога.

В момента тече среща между Маас и президентът Румен Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!