Цвета Караянчева
на снимката: Цвета Караянчева, председател на НС

Словесният дуел между ГЕРБ и Цветан Цветанов продължи и днес. Вчера бившият „втори” в ГЕРБ остро разкритикува доскорошните си колеги. По думите му ГЕРБ е предала всички ценности. Той добави, че управляващите се готвят да използват целия държавен ресурс, за да манипулират изборите и доскорошните си колеги, че обслужват интересите на ДПС. Цветанов даде ясно да се разбере, че докато Борисов е ръководител на партията, „Републиканци за България” няма да се коалират с ГЕРБ.

Последва светкавичен отговор от Менда Стоянова и от пресцентъра на ГЕРБ. Стоянова попита защо Цветанов не е напуснал партията по-рано, след като не е бил съгласен с ценностите й. И го обвини в тоталитарност. А след това от пресцентъра на ГЕРБ казаха, че всяка дума на Цветанов трябва да се подлага на съмнение. Днес в размяната на реплики се включи и председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Всички в ПП ГЕРБ сме силно учудени как един от най-големите критици на президента – Цветан Цветанов, от известно време е негов голям поддръжник, подкрепя евентуален служебен кабинет и протестите срещу правителството и твърди, че може да има изборни манипулации. Не прави чест на никого да говори лоши неща за доскорошните си колеги, които той лично е ръководил и подкрепял. Да хвърляш кал по мястото, откъдето си тръгнал – не е най-добрият старт на нов политически проект”, каза Караянчева.

Не се страхуваме от служебен кабинет

„Ние категорично не се притесняваме от служебен кабинет, въпреки явната готовност на президента за реваншизъм. Няма от какво да се срамуваме и всичко, което сме направили – е видно за хората във всяко населено място. Но освен президентски реваншизъм – служебно правителство би означавало хаос и безвремие за България в една така или иначе крайно сложна ситуация за целия свят. Няма парламент, няма бюджет, няма нови инструменти в подкрепа на бизнеса и хората“, посочи Караянчева. По думите й оставката е най-лесното, но и най-безотговорното решение в тази ситуация. „Виждам каква е кондицията на структурите, ГЕРБ е на 100% готова за избори. Но понякога трябва да взимаш и непопулярни решения в името на стабилността, дори и те да ти носят негатив“, допълни тя.

Критиките към изборните правила

Според Цвета Караянчева не бива да ни изненадват критиките на БСП, Радев и другите извънпарламентарни сили по адрес на изборните правила. „Те знаят, че ще загубят вота и отсега търсят начини да оправдаят неуспеха си. Машинно гласуване ще има, както и с хартиена бюлетина. Но не това ще реши изхода на вота. А това кой какво е направил, кой какво е оставил след себе си. Магистралите, пречиствателните станции, енергийната диверсификация, влизането в ERM II, модернизацията на армията. Логично е след всичко това премиерът Борисов да има много врагове. Много интереси бяха нарушени, но всичко в името на идните поколения“, заяви председателят на НС.

Караянчева бе категорична, че твърденията за колаборация на ГЕРБ с ДПС са абсурдни.

„Попитайте хората в смесените райони кои партии участват в изборите там. Единствено ние и ДПС. И битката е жестока. Само ние можем да се опълчим. А партиите на жълтите павета хората там дори не са ги чували. За да бъдем и максимално обективни – нека да припомним кои партии аплодираха Радев в парламента преди няколко седмици и кои партии всяка сутрин не участват в регистрацията“, отбеляза председателят на НС. Тя добави, че са несъстоятелни тезите на опонентите на ГЕРБ и за нова Конституция и ВНС. „Искали сме да останем на власт на всяка цена. Че нали ВНС предполага провеждането на избори и гарантирането на максимално представителство на гражданите. Протестиращите го искаха, триото го искаше и когато го предложихме – всички се отрекоха“, завърши Цвета Караянчева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!