Oбщото събрание на прокурорите продължава днес с избора на член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Гласуването за единствения кандидат Евгени Иванов започна в 8 ч. в Съдебната палата в София.

Според Закона за съдебната власт изборите за членове на ВСС се състоят в две последователни съботи – в първата се обявява броя на присъстващите прокурори, избират се председател на събранието, мандатна и избирателна комисии, определят се секционните комисии, изслушват се кандидатите и им се задават въпроси. Във втората събота е гласуването.

Пред колегите си миналата седмица Евгени Иванов каза, че ще защитава независимостта на прокуратурата и ще бъде непримирим към всички опити за въздействие върху институцията. „Горко и тежко на държава, която няма независима прокуратура“, каза Иванов.

Прокурорите са общо 1531, като 1312 обявиха, че ще гласуват електронно дистанционно за нов член на съвета. С хартиена бюлетина в палатата ще гласува днес и Иванов, докато главният прокурор Иван Гешев и екипът му са заявили дистанционно гласуване. Още в първите минути след началото на изборния ден, част от прокурорите вече упражниха правото си на глас в Съдебната палата.

Председателят на Общото събрание Виктор Малинов напомни на прокурорите, които ще гласуват дистанционно да запазят талона за гласуване, в случай че изборът продължи и утре.

За да бъде избран, Евгени Иванов трябва да получи повече от половината от действителните гласове.

Той е председател на Асоциацията на българските прокурори и е обвинител във Военно-апелативната прокуратура. Кандидатурата му беше внесена основно от ръководители на различни звена на държавното обвинение – апелативните прокурори на София Радослав Димов и на Варна Владимир Чавдаров, и.ф. шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Ангелова, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, шефът на ОП-Бургас Георги Чинев, Елин Алексов от ВКП, както и обвинителя от РП-Пловдив Владимир Николов, който пък е зам.-шеф на асоциацията на прокурорите, оглавявана от Евгени Иванов.

Мястото в Прокурорската колегия се освободи, след като Даниела Машева стана заместник-главен прокурор. Освен нея обвинител №1 Иван Гешев „взе“ още един кадровик за свой заместник – Пламена Цветанова, но тя е от квотата на парламента, който все още не е открил процедура за избор на неин наследник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!