Отец Боян Саръев Снимка: БНР
Отец Боян Саръев Снимка: БНР

Кърджали потъна в скръб за отец Боян Саръев, известен като Покръстителя на Родопите. Той е починал миналата вечер в местната болница след боледуване.

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в „Симеоново“. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия.

Служи в храма „Успение Богородично“ в Кърджали през последните 30 години. От 1990 г. е основател и председател на Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“. Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите, където кръщава много българо-мохамедани.

В продължение на 20 години отец Боян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 души в разкритата трапезарията при храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“.

Той бе един от първите в област Кърджали, изразили готовност да приемат бежанци от Украйна и призова за разбиране и взаимопомощ местното население и власти. И подслони бежански семейства през пролетта на 2022г., а през май дори въведе в Христовата вяра четири украински деца.

През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“, поставен от основаването на църквата през 1939г., както и стенописите в нея. Тогава свещеникът каза: „Винаги съм искал, както съм тук над 30 години, да го подменя, но все не са стигали средствата. Твърде много работа се отметна тук и от една обикновена селска църквичка това място се превърна в православно духовно средище не само за кърджалийци и за Родопите, но и за цялата страна, защото хора идват от цяла България. Та така или иначе трябваше да се направи нов иконостас, нямаше и стенописи“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук