заплата
Снимката е илюстративна

У нас продължава тенденцията възрастни хора да работят и след пенсия. На този фон изкуственият интелект все повече се опитва да промени тенденцията при пазара на труда. Безработицата е 5,5%, миналата година по това време беше 4,7%. Коефициентът на заместване мина границата от 60 души – на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и ще се задълбочава“, заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева пред Bulgaria ON AIR.

„Борбата за кадри е ожесточена, забелязахме преструктуриране на бизнес операции. Има турбуленции в IT сектора, в минното дело, изпращаме неприятна година за работодателите. Имаше съкращения, дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България“, подчерта Василева.

По думите й един от вариантите за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина.

„Почти във всички сектори се усеща задъхване, само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно – това е огромен проблем. Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си“, каза Василева.

Тя препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и да организират работата така, че да бъде възможна и хора, които не могат да работят от 9 до 18 ч. По думите ѝ компании предлагат за млади хора без опит стартова заплата от 1400 лв. чисто и не могат да си намерят служители.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук