Кариби, канибали, Колумб
Снимка: Мирър

Учени са изследвали черепите на представители на населението на Карибските острови. Те стигнали до извода, че испанците не са били първите, опитали се да колонизират островите. Кръвожадните канилаби-кариби, описани в дневниците на Колумб, най-вероятно действително са съществували.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Scientific Reports“.

Отчетите на Христофор Колумб за пътешествията му из островите на Карибско море съдържат сърцераздирателни описания на набезите на местното население кариби, които ядели хора и вземали жените в робство. Традиционно се е смятало, че тези истории са мит, но новото изследване показва, че Колумб е казал истината.

С помощта на технология за лицево разпознаване американски учени от университета в Северна Каролина анализирали черепите на ранните жители на Карибския басейн, разкриващи историята на взаимоотношенията между отделните групи население в този регион.

На анализ са били подложени 100 черепа, датирани към периода 800 – 1542 г. от н.е.

Като генетичен „репер” ,учените са използвали около 20 точки, по които може да се съди за размера на очните кухини, дължината на носа и други черти на лицето, подсказващи, доколко са били свързани хората помежду си.

Анализът показал не само три отделни групи жители на Карибския басейн, но и позволил да се възстанови маршрутът на тяхната миграция.

Най-изненадващо било откритието, че кръвожадните разбойници – кариби, произхождащи от карибското крайбрежие на Южна Америка, са достигнали не само до остров Гваделупа, както се е смятало по-рано, но са успели да се придвижат по на север. Много преди испанците те колонизирали Ямайка, Еспаньола и Бахамските острови. Черепите показват, че тяхното присъствие на тези острови е било значително.

Резултатите от изследването доказали, че най-ранните заселници на Карибския басейн са стигнали от Юкатан до Куба и Северните Антили, което потвърждава съществуващата по-рано хипотеза.

В периода между 800 и 200 г. пр. н.е. от крайбрежието на днешни Колумбия и Венецуела на остров Пуерто Рико са мигрирали араваките. А през IX-XI век карибите са окупирали Ямайка, Еспаньола и Бахамските острови, като до идването на Колумб вече са се смятали за коренно население.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!