Монсерат Кабайе
на снимката: Монсерат Кабайе

Днес бе съобщено за кончината на една от най-големите оперни диви на съвремието – Монсерат Кабайе. Животът и творчеството й неминуемо заслужават признанието, което са получили.

Нейната кариера започва с невероятен пробив на късмета, което по-късно я превръща в най-великото сопрано на Испания.

Монсерат Кабайе

Пълното й име е Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолч. Тя е кръстена на известния каталунски манастир Мосерат. Смята се, че родителите на й се страхували, че ще я изгубят, затова се заклели, че ако се роди жива и здрава, ще я кръстят на християнския храм.

Тя се научила да пее още в ранна детска възраст. На 8-годишна възраст тя постъпила в музикалната консерватория Conservatorio del Liceo в Барселона. Учителите, които дали най-голям принос за развитието й, се казвали Еугения Кени, Кончита Бадеа и Наполеоне Ановаци. Кабайе се дипломирала през 1954 г. със златен медал от консерваторията.

Монсерат Кабайе

Оперната дива направила първия си професионален дебют в Мадрид в „oratorio El pesebre” от великия каталунски челист Пау (Пабло) Касалс. След това тя отпътувала за Италия, където получила няколко дребни роли в различни опери.

Звездната слава на световноизвестното сопрано изгрява през 1965 година с ролята й на Лукреция Борджия в операта на Доницети в известния „Карнеги хол“ в Ню Йорк, след като излиза на сцената като заместничка на болна своя колежка.Монсерат Кабайе

Този неин успех й донесъл много главни роли. Тя натрупала и европейска слава, пеейки в Бремен, Милано, Виена, Барселона и Лисабон, изпълнявайки емблематични роли като Виолета (La Traviata), Татяна (Yevgeny Onegin), Амида и Русалка на Дворак и Мари в Berg’s Wozzeck.

Кабайе дебютира в Ла Скала през 1960 г. Пяла е и в Мексико Сити през 1964 г.

На 20 април, като била предупредена много малко преди това, тя приела да замества Мерилин Хорн в концерт на Доницети, постигайки гръмовен успех за една нощ. Така тя се превърнала в една от най-важните фигури на възраждащия се интерес в оперите белканто, много от които по-късно се поставят само заради нея.

Монсерат Кабайе

Изпълненията на Кабайе в ролята на Елизабет I и Кралица Мери са легендарни. Нейният дебют в Метрополитан опера е през 1965 г.

В центъра на нейната кариера са важните драматични роли на Верди. Един от най-емблематичните й дуети обаче е този със солиста на „Куин” Фреди Меркюри, който дори написал песен за нея. Песента по-късно се появява в хитовия албум на бандата „Барселона”.

Монсерат Кабайе
на снимката: Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри

Популярната песен „Барселона“, която Кабайе изпълнява заедно с фронтмена на „Куин“ първоначално е записана през 1987 година. През 1992-а, година след трагичната кончина на Фреди Меркюри, песента се превръща в неофициален химн на лятната олимпиада в каталунската столица.

През 1964 г. Кабайе се омъжва за известния испански тенор Барнабе Марти. Заедно те имат две деца – Барнабе Марти Младши и Монсерат Марти, която също като майка си е успешно сопрано.

Монсерат Кабайе

През 1970 г. Кабайе е съорганизатор на ежегодно музикално състезание и провежда обучения на участниците в него.

Кабайе, която отпразнува 85-я си рожден ден през април, имаше проблеми със закона през 2015 година, след като бе обвинена в данъчни измами.

Монсерат Кабайе

Заради влошеното си здраве съдът позволи на оперната звезда да не присъства лично на делото в Барселона. Вместо това тя даде показания чрез видео конферентна връзка. Кабайе сключи споразумение с прокуратурата и бе осъдена да плати глоба от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, след като бе призната за виновна в пране на пари чрез офшорна компания в Андора през 2014 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук