КАТ вече няма да отнема контролни точки на шофьорите, които паркират или спират на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от обществения транспорт. Това е само част от промените в специалната наредба на МВР (Наредба № Із-2539 от 2012 г.), обнародвани в „Държавен вестник”. От нея става ясно, че точки вече няма да се отнемат и за паркиране на втори ред до вече паркирани автомобили.

Друга промяна е, че от 1 юли шофьорите, които получават книжка за първи път, ще имат 26 точки. Пълният брой точки т.е. още 13, ще получат след стаж зад волана от две години.

Според сега действащото всички шофьори имат контролен талон с точки с 39 точки, които при различни провинения се отнемат, обикновено заедно с глоба. Когато точките се изчерпят напълно поради нарушения, шофьорът губи правото си да управлява автомобил и трябва да върне своята книжка. За да получи правото да шофира отново, той трябва да изчака период от 6 месеца, а след това да се яви отново на изпит по кормуване, да решава листовки, да посещава курсове по теоретическа подготовка и пр. – т.е. той е приравнен като съвсем нов шофьор.

Повече са точките, които ще се отнемат при повторно преминаване на червен светофар – 12. Първият път това нарушение се наказва с отнемането на 8 точки. Същото е и наказанието при повторно преминаване на пешеходна пътека, без да се даде предимство на пешеходеца.

Непроменени остават наказанията за водачи, които шофират с концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила – общо 10 точки. При повторно нарушение – 15 точки, а при отказ от проба – 12 точки.

Промени има и в частта за управление на моторно превозно средство без регистрационни табели. Досега при управление на спряно от движение МПС се отнемаха 5 точки. С новите изменения обаче ще се отнемат 8 точки за управление на МПС, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места. За управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер, ще се вземат 10 контролни точки.

Всички промени са влезли в сила от вчера, 4 април, с изключение на промяната за контролните точки на новите водачи, която влиза в сила от 1 юли тази година. Броят на отнетите контролни точки до 1 юли също ще бъде запазен, а отнемането на контролни точки по нарушения, извършени преди 4 април, ще се извършва по досегашния ред.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!