Във връзка с референдума за отделяне на автономната област Каталуния от Испания, каталунските власти обявиха, че са готови да изслушат алтернатвни предложения на Мадрид. Това заяви регионалният министър на външните работи Раул Ромева.

„Готови сме да седнем на масата за преговори. Ако испанските власти искат да направят предложение, ние сме готови да ги изслушаме. Ако имат какво да предложат, за да бъде уреден въпросът с други методи, то ние сме готови да изслушаме подобно предложение”, каза Ромева в интервю за телевизия CNN.

Междувременно, Европейската комисия призовава Мадрид и Каталуния да започнат диалог за ситуацията около референдума за независимост на испанския регион.

„Призовахме всички участници да прекратят конфронтацията и да започнат диалог. Насилието никога не може да бъде инструмент в политиката. За нас това, както и преди, е вътрешен въпрос на Испания, който трябва да се решава в рамките на испанската конституция”,  заяви представителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн.

По-рано днес Каталунската полиция затвори за посетители парк в Барселона, където се намира сградата на регионалния парламент. Мярката е взета от съображения за сигурност, тъй като в 18ч. местно време в парламента се очаква да дойде лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон. Засега не е сигурно какво ще съдържа речта му пред депутатите, но не е изключено той да задейства процеса по излизане на Каталуния от състава на Испания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук