Помощ, в размер на 300 000 лв., отпуска Министерството на здравеопазването за болницата във Враца.

Ресорният министър проф. Николай Петров съобщи, че освен Враца, има и други болници в кризисна ситуация. Първите мерки за Враца са налице:

„Ние изплатихме субсидията за Спешна помощ – Враца – 50 -100 000 лева за два месеца. Взехме решение и ще им отпуснем още 300 000 лева”, каза министърът.

Според  Българския лекарски съюз  болниците трябва да се разделят на социални и такива за печалба.

От своя страна, д-р Галинка Павлова – заместник-председател на БЛС, държавата трябва да има ангажимент към социален тип болници, за да не се стига до населени места без достъп до лечение:

„Ние трябва да кажем какви да бъдат болниците – дали да работят за печалба – такива, които ще си позволят да калкулират доплащане, или тези, които ще работят за социалната кауза, а не за печалба. Това трябва да бъде политика. Тогава за тези, които не работят за печалба, трябва държавата да поеме ангажимент и да каже: „Нужни са ни тези и тези болници. В тези и тези населени места ще намерим начин да подпомагаме дейността на тези болници”, коментира Павлова.

Припомняме, че в началото на месеца целият състав на врачанската болница подаде оставка, заради тежкото финансово състояние и невъзможността от страна на персонала да изпълнява основните си задължения, отговарящи на правилата на добрата медицинска практика.

От години болницата трупа дългове за медикаменти и битови консумативи.

Задълженията вече са 12 милиона лева, а активите на здравното заведение са 4 милиона лева. Отдавна болницата е близо до фалита.

От половин година Министерството на здравеопазването, като собственик на най-големия дял, се въздържа да подкрепи приетия оздравителен план, което допълнително влоши финансовото ѝ състояние.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук