Лидерът на автономната испанска област Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че правителството му ще приложи закона за референдума, в който е посочено, че ще има обявяване на независимост, ако вотът е показал, че мнозинството от хората подкрепят отделянето на автономната област от Испания.

Каталуния

„Обявяването на независимост, което ние не наричаме едностранно, е предвидено в закона за референдума като прилагане на резултатите. Ще приложим това, което пише в закона”, посочи Пучдемон в интервю за каталунска телевизия.

В случая с референдума, мнозинството от каталунците изобщо не отидоха до урните – от 5,5 млн. души с право на глас, едва 2,2 млн. го упражниха. 90% от тях подкрепиха отделянето на Каталуния от Испания.

Каталуния

Испанският премиер Мариано Рахой предупреди, че не изключва нищо в рамките на закона, за да спре отцепване на Каталуния.

Това означава, че правителството може да приложи предвидената в Конституцията възможност да замрази автономния статут на Каталуния.

Каталуния

В неделя стотици хиляди хора се включиха в шествие в Барселона против обявяването на независимост на испанската автономна област Каталуния.

Каталуния

Демонстрантите развяха както испански, така и каталунски знамена и носеха надписи „Заедно сме по-силни“ и „Каталуния е Испания“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!