Съединените щати спряха издаването на неемигрантски визи във всички дипломатически мисии на територията на Турция.

В изявление на посолството на САЩ в Турция се почва, че последните събития са принудили Вашингтон да преразгледа задълженията на правителството на Турция в областта на сигурността за служителите на дипломатическата мисия на САЩ.

„Посолството ни и консулството прекратяват издаването на неемигрантски визи, за да бъде намален броят на посетителите“, съобщава „Си Ен Ен Тюрк“ като цитира дипломатическото ведомство.

Турското правителство отговори огледално на решението на САЩ и също спря издаването на неемигрантски визи във всички свои дипломатически представителства на територията на Турция.

Припомняме, че причина за влошаването на отношенията между двете държави стана арестът на служител в консулството на САЩ и Истанбул Метин Топуз. Той е обвинен в „нарушаване на Конституцията” и „опит за сваляне на правителството на Турция”.

Според следствието Топуз се е свързвал с полицейски началници, свързани с хората на Фетхулах Гюлен, както и с бившия главен прокурор Зекерия Озом, който също е свързван с ФЕТО. В миналото Оз разследваше значими дела, включително голямата корупция във висшите турски правителствени кръгове.

Анкара обвинява проповедника Гюлен, който живее в Съединените щати, за организирането на опита за преврат миналата година.

Вашингтон обяви, че тези действия са безпочвени и вредят на отношенията. Американското посолство съобщи, че всички неимигрантски визи са замразени.

Те ще бъдат издавани само на пътуващите за туризъм, лечение, бизнес, обучение и временна заетост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук