Педро Санчес
На снимката: Педро Санчес

Десницата и каталунските сепаратисти отхвърлиха проектобюджета за 2019 г. на кабинета на Педро Санчес и призоваха за предсрочни избори. Премиерът, който дойде на власт през юни благодарение на парламентарната подкрепа на 17 каталунски депутати, зависеше от техните гласове за прокарване на първия си бюджет, но те оттеглиха подкрепата си.

Сега всички очакват дали премиерът, който е начело на правителство на малцинството, ще обяви предсрочни избори. Според проучвания резултатът от тях би бил правителство на дясното мнозинство, включващо и новата крайна десница.

Социалистите на Санчес вече възприеха предизборен тон, обвинявайки консерваторите и каталунските сепаратисти в блокиране на бюджета, което означава и на много разходи за социалната сфера. На теория сега правителството трябва да преработи бюджета и да представи новия вариант на парламента.

Според експерти при положение, че Санчес има твърде малка парламентарна подкрепа, той по-скоро ще обяви предсрочни избори, въпреки че по закон на този етап не е длъжен да го прави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук