Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт Илиян Василев коментира енергийния пазар в Европа и у нас. По негови думи прогнозите за втората половина на 2019 г. са, че цените на втечнения газ и на синьото гориво, което се внася от Русия, ще се изравнят. Това обаче няма да важи за пазари като българския, в който на практика няма конкуренция на доставките.

„Прогнозите на големите играчи са, че през втората половина на тази година при тези нефтоиндексирани договори и схемата, която се използва, цените на LNG (Liquefied Natural Gas – втечнен газ, бел. ред.) ще бъдат изравнени. Разбира се, това са принципни сравнение, тъй като се касаят не абстрактни сравнения между произволен договор с нефтена индексация и произволен договор с LNG, а договори на страни или потребители, които имат достатъчна конкуренция от различни посоки, различи играчи. Очевидно ние не сме в това положение, макар че аз знам и има такива предложения за конкурентен, сравним с цените на руския газ добив на втечнен газ, но там играят и други фактори.”

Василев коментира призива на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който тази седмица беше на посещения в Полша и Унгария да се намали вносът на руски газ. По негови думи големите и развити европейски държави като Германия и Франция носят основната отговорност за нарастващото влияние на Русия и руския бизнес в Европа заради изграждането на „Северен поток – 2” и многото договори с руски компании.

По отношение на България Василев коментира, че е напълно възможно, ако се окаже, че България може да добива свой петрол или газ в блока „Хан Аспарух” в Черно море, руските интереси, които са дълбоко закотвени в България да се опитат да попречат на това.

Точно тези интереси са причината според експерта и до днес страната ни да няма алтернативен източник на газ на руския. Василев заключи, че „Булгаргаз” на практика не е национална газова компания, а е просто филиал на „Газпром”, който работи само в интерес на руския газов гигант за сметка на българските граждани, които вече са загубили милиарди.

Цялото интервю с Илиян Василев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!