Катарските власти обсъждат възможността да кандидатстват в НАТО, съобщи вицепремиерът на държавата и министър на отбраната Халед бен Мохамед ал-Атийя в интервю пред списание „Ал-Таляйа“.

„Ние активно сътрудничим с НАТО, това сътрудничество се развива всяка година и може да се стигне до разполагане на наша територия на военни или специализиран център на Алианса. Ние сме основни съюзници и ще търсим пълноценно членство в НАТО“, каза вицепремиерът.

Според него, така страната ще се бори по-успешно с тероризма и каналите, по които той се финансира, а също така ще стане гарант на мира и сигурността в района.

Междувременно НАТО отхвърли желанието на Катар да се присъедини към Западния военно отбранителен алианс, тъй като членство в него могат да имат само САЩ и държави от Европа.

Това е в отговор на изявлението на катарския министър на отбраната, който вчера обяви, че неговата страна има желанието и дългосрочната „амбиция” да влезе в алианса.

„Според член 10 на Вашингтонското споразумение само страни от Европа могат да бъдат членки на НАТО”, заявиха от алианса.

„Катар е ценен и дългогодишен партньор на НАТО”, заявиха представител.

„Катар е една от най-важните страни в региона от гледна точка на качеството на въоръжението”, заяви катарският министър на отбраната в интервю пред местно списание.

„Независимо от членството ние сме основен съюзник извън НАТО…. Амбицията ни е да бъдем пълноправен член в НАТО”, каза още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук