Бойко Борисов, Алексис Ципрас
на снимката: премиерите на България и Гърция - Бойко Борисов и Алексис Ципрас

България стартира изграждането на газовата връзка с Гърция, на стойност 240 милиона евро, която ще сложи край на зависимостта на балканската държава от руския газ и ще помогне за диверсификацията на доставките в Източна Европа.

София, която досега получаваше газ единствено от Русия през една тръба, обеща да започне изграждането на газовата връзка със своите съседи и да диверсифицира доставките си през 2009г., когато спорът за цените между Москва и Киев остави стотици българи без отопление в средата на зимата.

След години закъснение, 182-километровата връзка между България и Гърция, с първоначален годишен капитал от 3 млрд. кубически метра, се очаква да бъде готова до края на 2020 г. и да транспортира предимно газ от Азербайджан до България.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и българският му колега Бойко Борисов обявиха в сряда символичното начало на изграждането, близо до село Кирково – на 15 км. от гръцката граница.

„Проектът е от стратегическо значение, не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително за страните от Западните Балкани”, каза Борисов. „Той ще допринесе за реалната диверсификация на газовите доставки.”

По-рано този месец, проектната компания ICGB избра гръцката компания J&P AVAX да изгради връзката между южния български град Стара Загора и гръцкия Комотини.

ICGB е 50% собственост на Българския енергиен холдинг. Останалите дялове се държат от гръцката DEPA и италианската фирма Edison.

Заедно с надеждите си за изграждане на газова връзка и сигурни доставки на газ от различни източници, включително втечнен природен газ от Съединените щати, България иска да запази и възможността си да получава руски природен газ, преминаващ през нейна територия до Централна Европа.

Саудитски консорциум е избран да изгради 450-километровия тръбопровод от южната граница с Турция до западната със Сърбия – част от „Турски поток”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!