По изграждането на газовата връзка се работи през последните 10 години и досега особени резултати не бяха постигнати. От няколко години има натиск и от ЕС, и от САЩ да бъде изградена тази връзка, тъй като само чрез нея наистина може да се постигне истинска независимост от руската газа. През последните месеци правителството се активизира и предприе реални стъпки по строителството на връзката. След 10 години държавата успя да стартира проекта. Предизборното обещание на премиера е, че догодина по тази връзка, България ще може да получава алтернативна газ.

Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас преди официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни.

„Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани“, подчерта премиерът Борисов и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Борисов припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г. „Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия“, посочи още министър-председателят.

По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите.

„С интерконектора България – Гърция даваме пълна, реална диверсификация на доставките на газ“, заяви Бойко Борисов.

И добави:

„Много делегации се върнаха от Азербайджан, само че газта не може да се носи в джоб, чанта, сак. Наслушахме се на приказки. Е, ние поработихме и сега даваме старт“.

Той заяви, че само преди дни е инспектирал и връзката, която се прави от българо-турската до българо-сръбската граница и допълни, че страната ни ще се възползва от различните източници на газ и ще избира най-изгодната цена.

ДЪЛГООЧАКВАН СТАРТ

Интерконекторната връзка между България и Гърция е от изключителна важност за диверсификацията на доставките на природен газ. Засега България получава синьо гориво единствено от Русия и оказва се, цената му е в пъти по-висока, отколкото „Газпром” доставя за останалите си клиенти. През тази връзка обаче България ще може да получава газ от други източници като Азербайджан, Египет (както намекна премиерът Борисов) и др. Това от своя страна ще доведе до либерализиране на пазара, създаване на конкурентна среда и евентуално понижаване на цените.

Изненадващо, преди няколко дни, енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че на 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция. Експертите изразиха желание това да е последната „първа” копка, тъй като през годините са правени много опити за стартирането на проекта.

Избран е и строителят на връзката. В първия етап на надпреварата се включиха 11 кандидата. От тях петима бяха поканени да подадат оферти. Направиха го двама – гръцката „Джей Пи Авакс“ и българо-италианското обединение „Ай Джи Би – 2018“, в което влизат  „Джи Пи Груп“, „Главболгарстрой Интернешънъл“ и „Бонатти“.

Компанията J&P AVAX S.A. отговаряла най-много на поставените изисквания, затова и тя ще строи интерконектора.

За качеството на изпълнението на проекта ще отговаря обединението ДЗЗД „Еко Бул Контрол“. То спечели поръчката за строителен надзор с цена от 766 хил. лв. без ДДС.

През март проектната компания избра международния консорциум „Тибеи“ за инженер-консултант за изграждането на газопровода.

Πpoeĸтът за мeждycиcтeмнa гaзoвa вpъзĸa между Гъpция и Бългapия ce peaлизиpa oт cмeceнoтo инвecтициoннo дpyжecтвo „Aй Cи Джи Би“ AД. То беше peгиcтpиpaнo в Бългapия пpeз 2011 г. c aĸциoнepи БEX EAД (50%) и ІGІ Роѕеіdоn (50%).

Като собственик на газопровода „Ай Си Джи Би“ финaнcиpa peaлизaциятa на проекта, а след това ще paзпpeдeля ĸaпaцитeта на тръбата, като ще пoлyчaвa пpиxoдитe oт пpeнoca нa пpиpoдeн гaз.

По линия на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са отпуснати 39 млн. евро от европейските фондове.

Гaзoпpoвoдът ще cвъpжe гpъцĸaтa гaзoпpeнocнa cиcтeмa в paйoнa нa Koмoтини c бългapcĸaтa в paйoнa нa Cтapa Зaгopa.

Πлaниpa ce oбщaтa дължинa нa гaзoпpoвoдa дa e 183 ĸм, диaмeтъpът нa тpъбaтa – 32’’ с пpoeĸтeн ĸaпaцитeт дo 3 млpд.куб.метра газ годишно.

Кaпaцитeтът e пpoeĸтиpaн дa ce yвeличи дo 5 млpд.куб.метра газ годишно c дoпълнитeлнo изгpaждaнe нa ĸoмпpecopнa cтaнция.

Плановете са газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г., за да може „Булгаргаз“ да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището „Шах Дениз ІІ“. Ако връзката се забави, държавното дружество е в хипотеза на неустойки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!