Застрахователната компания „Бул инс” размисли и ще плати обезщетения на близките на 20-те жертви от трагичния инцидент с автобус по пътя за Своге през август 2018 г., съобщи Mediapool.

По-малко от 24 часа, след като стана ясно, че дружеството е превело едва по 10 лв. на роднините на загиналите, компанията е готова да преосмисли ситуацията и да изплати минималната сума по застраховка „Злополука“ – 50 000 лв.

Очаква се до часове решението да бъде съобщено официално.

Комисията за финансов надзор също обяви тази сутрин, че е провела среща с ръководството на „Бул инс“ с цел изплащане на законоустановения размер на обезщетението – минимум 50 000 лв.

„Комисията провокира диалог със „ЗД Бул Инс“ АД в посока изпълнение на задълженията им, така че да се осъществи изплащането на законоустановените обезщетения по застраховка „Злополука“ на близките на загиналите в трагичния инцидент край град Своге. Комисията за финансов надзор ще продължи да съблюдава за правилното и справедливо отношение на застрахователите към техните клиенти“, заявиха от институцията.

Голяма е вероятността обаче застрахователната компания да не се откаже от заведеното съдебно дело. Ако го спечели, тя ще има основание да поиска обратно изплатените суми на наследниците.

На 25 август 2018 г. край Своге автобус, пълен с пътници, падна в Искърското дефиле. Тогава загинаха 20 души. Почти всички загинали бяха от софийското село Световрачене. Те се връщали от еднодневна екскурзия. Сред жертвите бе и 13-годишно момче, което заедно с баба си и вуйчо си пътувало на злополучната екскурзия. За последно пътуващите в катастрофиралия автобус са били в манастира „Седемте престола”.

Още на следващия ден – 26 август 2018 г. Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Григор Григоров – водач на автобуса. Разследването се проведе от Националната следствена служба.

Няколко дни след катастрофата последваха и три министерски оставки. На 31 август 2018 г. министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министър на регионалното развитие Николай Нанков депозираха своите оставки. Те им бяха поискани от министър-председателя Бойко Борисов.

Впоследствие стана ясно и че многократно са подавани сигнали за некачествено строителство на пътя край Своге. Най-голям проблем е т.нар. аквапланинг, който се образува след проливен дъжд. Когато превозното средство попадне в аквапланинг, то не може да спре. Появиха се съмнения и за качеството на материала, от който е изградено самото шосе.

Заради катастрофата двама бивши шефове на АПИ получиха обвинения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!