Френският президент Еманюел Макрон смята, че водещият преговорите за Брекзит от страната на ЕС, Мишел Барние, трябва да заеме най-високата длъжност в Европейската комисия (ЕК).

„Без съмнение Мишел Барние е човек с високи качества и той демонстрира това още веднъж по начина, по който преговаря с британците“, заяви Макрон пред белгийския вестник „Ле Соар“, цитиран от „Политико“.

Френският държавен глава бе попитан дали ще даде своята подкрепа за сънародника си за поста на председател на комисията.

„Той е… един от европейските лидери, които имат отлични качества и може да бъде в списъка на кандидатите за висшите позиции в ЕС“ – отговори Макрон.

Президентът назова кои според него са важните критерии, на който трябва да отговаря следващият председател на Европейската комисия. Сред тях е „опит на висше правителствено ниво или на ниво Европейска комисия“. Подобно изискване би изкарало от играта Манфред Вебер, водещата кандидатура на Европейската народна партия, тъй като той никога не е заемал такава длъжност.

Той би спечелил позицията на председател на Европейската комисия само ако се приложи системата „Шпиценкандидат“, която предполага, че Съвета на ЕС ще избере за поста първия в листата на партията, спечелила най-много места в Европейския парламент. Тази система бе използвана през 2014 г. за избирането на Жан-Клод Юнкер, но от Съвета заявиха, че не могат да бъдат обвързани законово с тази система.

„Не усещам връзка с Шпиценкандидат системата – заяви Макрон – Има лидери между тези кандидати, които имат квалификацията да се кандидатират. Също така има и лидери от Съвета, които могат да бъдат претенденти за позицията на председател на ЕК.“

Макрон бе попитан с кои негови европейски колеги той би се коалирал. Премиерът на Белгия Шарл Мишел, холандският премиер Марк Рюте и португалският премиер Антонио Коста бяха тези, които френския президент назова. Той утобни, че би искал да построи „коалиция за прогрес с тях в бъдеще“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!