Изумително е как държавата може да даде 9 000 000 лева за наем на 3000 машини, а не иска да купи такива, които да се използват и на следващите избори. Това стана ясно от думите на юриста Петър Славов в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ.

„Наистина е изумително как може за еднократно ползване на една машина да се плати нещо горе-долу близко до нейната себестойност. В официалния отговор на министерството на икономиката е посочено, че през 2014г. наемът 1728 лв. с ДДС за машина. През 2015 г. той е бил 1135 лв. с ДДС за машина. Под наем разбирайте не само ползването на машината, но и логистика, поддръжка, обучение, софтуер. Всички тези неща са стрували между 1135 и 1700 лева. Сега за същото виждаме цена от 3000 лева, за която нямаше разумно обяснение на това увеличение”.

И добави:

„Другият въпрос е защо, след като политиците сега заявяват, че има воля, най-после, да се реализира машинното гласуване, не се помисли за придобиване на тези машини, за да могат да се ползват години наред след това и практически, тогава да не се плаща нищо и данъкоплатецът да плаща всяка година, за всеки едни избори по 3000 лв. на машина наем. Представете си сега, за 3000 машини – 9 000 000 лв. На есен за 6000 машини, ако трябва пак под наем да се вземат – 18 000 000 лв. В Изборния кодекс е записано, че след местните избори навсякъде вече трябва да се гласува само машинно. Тоест, сметката става умопомрачителна”.

В Белгия, например, при договор за 10 години, една машина струва 2000 евро, а цените на нови машини, каквито ще има в България на изборите в неделя, са около 1 500 – 2 000 евро за закупуване. Тоест, държавата предпочита всеки път да дава пари за наем, вместо еднократно да закупи машините. На въпрос към Петър Славов как си обяснява този факт и защо от години ЦИК и властта се съпротивлява да въведе машинно гласуване навсякъде, Славов отговори:

„Изглежда като непосредствен и пряк интерес за т.нар. партии на статуквото, които очевидно се чувстват комфортно в сегашната изборна система с всичките й пороци – с многото недействителните гласове, които се губят, с многото неотчетени преференции”.

Цялото интервю с Петър Славов четете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!