Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

Газовата връзка между България и Гърция ще бъде от стратегическо значение за двете държави, балканския регион и дори за Европа, заяви днес премиерът Бойко Борисов. Той гръцкият му колега Алексис Цепрас присъстваха в Кирково на поредната „първа копка“ от изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Тази връзка наистина е стъпка в правилната посока, но за да стане тя стратегическа, трябва да са изпълнено още едно условие, заяви по темата експертът Христо Казанджиев, потърсен за коментар от „Дебати.бг“. Той подчерта, че капацитетът на тръбата е достатъчен за нашия регион и въпреки че тук влизат и други тръби, е добре тя да бъда изградена от гледна точка на диверсификацията и конкуренцията.

„За съжаление обаче нейното значение в настоящия момент е минимално поради факта, че прословутият терминал за втечнен природен газ край Арександруполис  все още не е започнал да се изглажда и едва тогава тази връзка ще стане действително стратегическа“ – каза Казанджиев.

Относно потенциала за диверсификация експертът коментира, че като техническа инфраструктура тази връзка е достатъчна.

„Въпросът е, пак повтарям, да се изгради терминалът за втечнен природен газ, от който България  може действително в много голям порядък да диверсифицира доставките се на природен газ. За съжаление, както и в румънската връзка, има доста недостатъци от гледна точка на завършеност на техническата инфраструктура.  Така че това е стъпка в правилна посока, но трябва  да се продължи със същия темп и хъс. Дано тази първа копка бъде последна, а не поредна в реализацията на този проект.“

Чрез междусистемната газова връзка България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и др.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!