Стойчо Кацаров
На снимката: Д-р Стойчо Кацаров

Сагата с „Пирогов” продължава. Там се разкриха значителни злоупотреби в болницата, което доведе и до уволнението на директора й – д-р Асен Балтов. През последните дни обаче някак проблемът с 400-те фиктивни пациенти остана на заден план за сметка на един конкретен случай – този на служебния министър Стойчо Кацаров. Министърът обяви, че той е един от фалшивите пациенти, което пък доведе до задочен спор в медиите между представители на „Пирогов” и здравния министър.

Днес д-р Стойчо Кацаров в интервю за Нова телевизия отвърна на обвиненията, че той е знаел, че контролният преглед след престой в болницата е безплатен единствено 1 месец след изписването и заяви, че дори подписът под документа, който се показва, е фалшифициран.

„Разбрах, че съм бил лекуван по пътека с диагноза цироза месец след контролния ми преглед. Тогава поисках документацията от „Пирогов”. Не съм лежал в болницата, не са ми давани никакви лекарства. Всичко написано от лечебното заведение е фалшиво. В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран“, обяви той, показвайки медицинската документация, предоставена му от болницата.

Кацаров обясни, че пациентът не може по свое желание да отиде на контролен преглед и е бил извикан от доц. Атанасов на 23 януари за направата на скенер на белия дроб след преболедуването на ковид.

„Защо някой, който иска да ми прави услуга, не ме вика в едномесечния срок, когато имам право безплатно да се възползвам от услугата, а ме вика 10 дни по-късно. Аз съм здравно осигурен, прегледан съм и ми е направено изследване в лечебно заведение, което има сключен договор с НЗОК. Защо да не мога да получа това изследване, платено от касата? Смятате ли, че да ми лепнат стигма чернодробна цироза до края на живота струва 100, 200 или 300 лв.?“, пита Кацаров.

По думите на здравния министър директорът на болницата носи отговорност за фалшифицирането на документи, поради което и е бил уволнен. Според Кацаров случаят показва състоянието на здравната система, каквото мнение обявиха и други лекари, посочвайки, че злоупотребите с пътеки са практика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук