Виена

Американското правителство започна разследване на поредица здравни инциденти в австрийската столица Виена сред негови дипломати и друг административен персонал, пишат от Би Би Си.

Откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари, повече от 20 служители са съобщили за симптоми, подобни на тези, които се наблюдават при Хаванския синдром – мистериозно мозъчно заболяване –

Синдромът засега остава научно необясним, но американски учени смятат, че най-вероятно е причинен от насочено микровълново лъчение. За първи път е открит в Куба през 2016-17.

Тогава американски и канадски дипломати в Хавана се оплакват от симптоми, включващи световъртеж, загуба на равновесие, загуба на слух, безпокойство, както и нещо, което те описват като „когнитивна мъгла“.

Американско академично проучване от 2019 г. установи, че при пострадалите са наблюдават мозъчни аномалии, но Куба отхвърли заключенията на доклада.

За първи път за случаите от Виена съобщи американското списание „Ню Йоркър” в петък, а по-късно информацията беше потвърдена от Държавния департамент на САЩ, който заяви, че провежда „усилено разследване“.

Ройтерс цитира изявление на австрийското външно министерство, в което се казва, че „работи с властите на САЩ за съвместно разкриване на случая“.

Виена отдавна е център за дипломатическа дейност и носи репутацията на гореща точка за шпионска дейност, това важи особено в периода на Студената война. Същевременно страни като САЩ имат голямо дипломатическо присъствие там.

Понастоящем градът е домакин на непреки преговори между Иран и САЩ за опити за възстановяване на ядреното споразумение за Иран от 2015 г. Случаи на мистериозното състояние са регистрирани и на други места по света, но американските власти твърдят, че броят им във Виена е доста по-голям.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук