С 37 гласа „за“, 166 „против“ и 18 „въздържал се“ парламентът отхвърли проект на решение за прекратяване на Споразумението между правителствата на България и на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, внесен от партия „Възраждане“.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и „Има такъв народ“ гласуваха „против“, БСП се въздържаха, „Възраждане“ бяха „за“.

Споразумението, подписано през 2006 г., е свързано със съвместното ползване с американски военни на четири военни бази у нас.

Днес парламента ще обсъди и проект на решение за възлагане на министъра на икономиката и индустрията да предприеме всички необходими действия пред „Централен депозитар“ АД по вписването на безналичните акции от Община Варна в полза на държавата от капитала на „Международен панаир Пловдив“. Проектът на дневен ред е публикуван на сайта на законодателната институция.

Точката за Пловдивския панаир е включена в проекта на програма по предложение на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“. Днес е първата сряда от месеца. Съгласно правилника на НС парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се разглеждат по същество.

От ПГ на „Възраждане“ са предложили депутатите да обсъдят проект на решение за прекратяване на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. От ДПС искат депутатите да разгледат на първо четене изменения в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. А от „БСП за България“ – на първо четене изменения в Кодекса на труда.

В проектопрограмата на парламента е и проекторешение за промяна в състава на Комисията по конституционни въпроси.

То е внесено от председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. В него лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предлага депутатът Делян Пеевски да бъде избран за член на комисията, като бъде освободен Гюнер Ахмед.

В проектопрограмата за седмицата е първото четене на изменения в Закона за чужденците в Република България, в Търговския закон, в Закона за управление на етажната собственост, както и в Закона за пазарите на финансови инструменти.

В седмичната проектопрограма е и ратификация на актовете на ХХVІІ конгрес на Всемирния пощенски съюз.

Предвижда се депутатите да обсъдят на първо четене и изменения в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за насърчаване на заетостта.

В петък в програмата на парламента не е предвиден редовен парламентарен контрол.

Източник: БТА

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук