Иван Грозни (руски цар) убива сина си (евентуален, но неслучил се руски цар). И страда, по руски драматично. Картина: Иля Репин

Това си е Трета световна война. Ако щете, вярвайте.

На мен самия не ми се ще да го повярвам, но е факт. Просто засега умират предимно руснаци и украинци. Руснаците – заради идиотията на тяхната си власт. Украинците – защото защитават себе си и Европа.

Китайците, сърбите, иранците и онези в Африка – те са на ръба. Видят ли, че може един голям да изяде един по-малък, ще зинат моментално. Големите само това чакат.

Само си представете как китайците посягат към Тайван (което и правят), как унгарците посягат към част от Украйна (за което намекват), как турците посягат към Кърджали и Хасково (за което, слава богу, дори не намекват), как сърбите посягат към Косово (с основание) и как ние посягаме към Македония (а имаме ли основание?) – и ще разберете какво имам предвид. Имам предвид готова, чудна Трета световна война. Победи ли Путин днес (което няма да се случи), утре започва голямата война.

Вчера руснаците взривиха една язовирна стена и причиниха екологична катастрофа, която ще се измерва с години.

Какво ще ги спре да взривят утре една ядрена централа? Управниците им? Те са доказани престъпници, издирвани от целия нормален свят. Моралът им? Достоевски е описал Фьодор Карамазов: той беше зъл и сантиментален.

Руската маса няма морал. Властта над масата – още по-малко. За нея това е разтегателно понятие, като вътрешна гума на стар москвич. До такава степен, че можеш да убиваш сина си и искрено да плачеш, докато го убиваш, защото е широка руската ти душа (Вж. Иван Грозни убива своя син). Прозвището на Иван Грозни не идва от „грозен“, а от „страшен“ – това за българския читател, който не разбира руски език.

Казвам го като бивш русофил (докъм 2014 г., докато „зелените човечета“ не влязоха в Крим и Донбас): руснаците могат да убиват свои до припадък, или докато своите не убият тях – често се е случвало и продължава да се случва (вж. ГУЛаг, Белгород, Пригожин, заград-отрядите и т.н). Руснаците могат да доносничат за бащите си, а бащите им – за децата си (вж. Павлик Морозов и т.н.).

210 000 руснаци бяха убити от Путин за година и нещо. В Русия, и особено в бедните региони отвъд Урал, вече няма мъжко население между 20 и 45-годишна възраст. Нещо генофонд, ала-бала? Каквото е останало, е толкова пияно, че не може да ходи, камо ли да се размножава.

В същото време в България има голям процент малоумни хора, в чиито глави е насила набивано (и набито) нещо, наречено „русофилия“. Предимно сред мъжкото население с твърди китки. И веят знамена, и крещят, и трошат, само защото едни други хора не искат да бъдат с Путин, а с Европа.

Тези врещящи хорица, вманиачени в абсурдната идея, че руснаците са ни освободили от турците даром, наричат себе си националисти. Какъв национализъм е да ти плащат в рубли, които ги обменяш по курса за деня в левове (за да ги похарчиш за зехтин плюс баклава на пазара в Одрин), или за евро и долари, които да похарчиш за пасти (плюс йегермайстер) във Виена, или за октопод на скара (плюс узо) на Халкидики, докато се пениш, че трябва да живей българският лев?

Цялата гадост на путинска Русия и войната й в Украйна се заключава в елементарен факт: ако Путин победи Украйна, следващата му цел ще е Молдова, по-следващите – Казахстан, Грузия, Армения и т.н. Това „т.н.“ засега не включва България само поради 4 букви – Н.А.Т.О. Помагат и още 2: Е.С.

Живее ли ви се по руски правила? Ами емигрирайте в Русия, защо ми я водите тук?

Толкова пъти съм го повтарял – писмено и устно – че чак ми писна: да харесваш Достоевски, Чехов и руснаците като цяло изобщо не значи, че трябва да харесваш Путин, Песков, Шойгу и останалата сволоч. Няма по-голям русофоб на света от Путин – дотук той изби стотици хиляди руски граждани и осакати още толкова, хвърляйки ги в тъпа, агресивна и обречена война. Само Джугашвили може да му съперничи по масово избиване на руснаци, но той поне е бил грузинец.

Понякога сутрин ме е страх да си пусна телевизора и да отворя компютъра, защото знам какво ще видя по новините. В моето село идва закъсняло лято, птичките пеят, щъркелите на стълба над ул. „Стефан Стамболов“ си оправиха гнездото и май вече мътят, а руските откачалници са изстреляли 20-30-50 ракети по украински градове и взривили язовир, електроцентрала, гара, църква, болница, театър, училище.

За година и нещо щъркелите ни си ходиха до топлите страни (заедно с дечурлигата си), пуснаха малките да се оправят сами, а мама и тати се върнаха в любимото си гнездо и пак замътиха яйца. За моите щъркели мина цял, природен и несъкрушим цикъл на раждане-живот-пътуване-връщане-раждане.

За мен тази година и нещо мина с гадното чувство за безсилие, че не мога да помогна достатъчно на украинските щъркели, защото тук един хасковско-харманлийски Бъстър Кийтън е решил, че руските щъркели са по-добри, по-наперени, по-близки до нашите някак си.

Докога бе, г-н миротворецо Радев? Докато Украйна се предаде? Нали това ти е идеята, когато забраняваш България да дава оръжие на нападната от агресор суверенна страна, за да си защити тя собствените деца и щъркели.

Ако Украйна чакаше от теб помощ, горко й. И Украйна ще го запомни, повярвай.

Лошото е, че ще го помни и на мой гръб. Като чуе думата „българин“, украинецът ще си каже: а, да, тия мухльовци, дето мънкаха за мир и гледаха отстрани как Путин убива нас и щъркелите ни.

А ако (съвсем хипотетично и невъзможно) Украйна се предаде, ти какво ще направиш, г-н президент? Ще застелеш софрата за прииждащия Путин и неговата кървава шайка, ето това ще направиш. Ще те назначи за генерал-губернатор, сто процента. А Деси – за генерал-губернаторша. За благодарност тя ще му сготви едни класически пълнени чушки в интимна обстановка, а Вие… Абе не знам кой готви във вашето семейство, може Вие да сте по чушките, но всъщност това изобщо не ме интересува.

Защо, по дяволите (или чорт пабери), го правиш? А? Бил си в Америка, бил си в Европа, бил си и в Русия. Къде живеят по-добре, по-чисто, по-честно, по-справедливо, по-социално, по-богато? При Путин ли?

Товарете портокалите в бурета. Подпис: братя Карамазови.

А ти, глупако бездънен от дълбоката българска духовна провинция (в София си роден? или вече живееш в София? или смяташ да живееш в София? или от всичко на света най искаш да живееш в София?), ти си точно този глупак, който трябваш. Ти вееш знамето на копейките и си мислиш, че имаш някаква национална мисъл, родена от собствения ти мозък, а не от путинската пропаганда. И упорито твърдиш, че не те интересува откъде си получава зарплатата Копейкин, а само славата на България и нейния лев. Или нещо ти просветва пред очите – я, сякаш звездата на Кремъл! – а то се оказва една от свитките, които виждаш, когато те фрасне по носа местната действителност под формата на чиновник, политик, съдия, прокурор или обикновен бандит. Трябва ли непременно да те фрасне руска ракета, за да се свестиш? Или смяташ, че тя е толкова високоточкова (според определението на една „възрожденка“), че ще заобиколи точно теб?

За теб, глупако, ще цитирам един умен, богат и честен руснак. Казва се Константин Боровой – предприемач и бивш депутат в руската Дума (техния уж-парламент, ако не знаеш), преследван от Путин, поискал и получил политическо убежище в САЩ през 2014 г., в момента 74-годишен. Подробности за него – в интернета на смартфона ти, измислен в Америка и произведен навсякъде, освен в Русия.

Няма никакво величие в Русия, в културата ѝ, в икономиката ѝ, в достиженията ѝ, в народа й. Имало е отделни епизоди и пробиви на ужасяваща цена, имало е отделни писатели и музиканти, учени и открития.

Но това са епизоди в много дълга и сива история.

Може през целия си живот да се хвалиш с Юрий Гагарин и Лев Толстой, с архитектурата на църквата „Св. Василий Блажений“ и с киевския котлет в ресторант „Национал“. Но това е минало. Далечно“, казва руснакът Константин Боровой на руснаците.

И ги довършва:

„Никой не се бои от руското ядрено оръжие и от разните истерии на руските патрЕотари, че ще покажат на някого кукиш (мръсен, просташки знак с пръсти, б.р.).

Искам да напомня, че заради всяка даже и мисъл за натискане на ядреното копче – Русия ще изчезне за 30 минути. Без разговори, изяснявания, светски приеми и официални вечери.

Ясно ли е всичко? Вие не можете и не предлагате нищо друго, освен унищожение на целия свят.

И затова: продължавайте сами да си пеете дитирамби.

Целият свят прекрасно разбира, че в действителност вие представлявате изостанало-дива папуасия от третия свят с претенции за величие.

Сладостната вечер с ваше участие в света отдавна завърши.“

Това, пак казвам (като футболист от българското първенство), го казва руснак. Врял и кипял, от мен по-стар даже.

Красиво, а?

Питам теб, провинциален софийски глупако, както и Вас, г-н президент на парламентарната република България, който вчера отказа да присъства на клетвата на редовното правителство, за да се направи на интересен.

Тишина…

Единият сумти и гъгне нещо, другият щял да си пита пиарите.

Абе, я си…

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук