КЕВР, Иван Иванов
на снимката: Председателят на КЕВР Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди исканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ с близо 14% от 1 октомври. Председателят на КЕВР Иван Иванов увери, че няма да бъде одобрен скок от над 8%, въпреки че по-рано се говореше, че КЕВР ще одобри увеличение на цената на синьото гориво с 19,89%.

Иванов каза още, че няма да има промяна в цената на тока.

Новата цена на газа ще влезе в сила на 1 октомври. Точните разчети с колко ще поскъпне парното и топлата вода от новия отоплителен сезон ще бъдат обявени същия ден от енергийния регулатор.

Представителят на „Булгаргаз” Иван Иванов обяви, че няма възражения относно решението на държавния регулатор за новата цена на газа от другия месец. Компанията напомни, че е внесено предложение за промяна на начина на изчисление на цената на внасяното от Русия синьо гориво. Към момента комисията все още не е излязла с решение по предложението.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че решението ще повлече след себе си цените на стоките и услугите. Изключително важно е КЕВР да обоснове какво довежда до поредното увеличение.

„Нека публично обоснове ценообразуващите фактори. Има някои елементи, които не могат да се проследят публично. В доклада на КЕВР има неясни и непълни обосновки като например кои са алтернативните горива и световните пазари“. Трябва всяко число и елемент подробно да се обяснява, дължите обяснение“, категоричен е омбудсманът.

От своя страна председателят на КЕВР отвърна, че ако екипът на Манолова имат съмнения по обсъжданите цени- да заповядат и с експертите на комисията ще обсъдят всеки детайл.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!