Комисията за енергийно и водно регулиране няма правомощия да се намесва в сделката за продажбата на ЧЕЗ. По закон КЕВР има две правомощия, но в момента те не са активни, обясни пред журналити председателят на Комисията Иван Иванов.

КЕВР има два случая при които може да вземе отношение: ако се продава обособена част от лицензирано дружество – в момента това не е налице, вторият – ако купувачът залага частично или изцяло материалните активи на дружеството, с които то осъществява своята дейност – и такива няма в момента, поясни председателят на КЕВР.

ДАНС и финансовото разузнаване, НАП са институциите, които могат да отговорят на въпроси извън лицензията на дружеството, поясни Иванов.

Ако процедурата по продажбата на ЧЕЗ бъде финализирана, тогава КЕВР има много ясно разписани правомощия, свързани с превантивен, текущ и последващ контрол на дружеството, независимо кой е новият собственик. Това се прави, за да се осигури сигурност на доставките и качество на услугата.

Относно действията на КЕВР – те са изрично записани в закона и когато има отклонения в издадената лицензия следват административно-наказателни разпоредби. Ако те бъдат приложени, дружеството ще претърпи санкции.

Прелицензиране може да се приложи, когато се продава обособена част от дружеството. Ако има заложени части от него, това ще се разбере, когато бъде ясен договора, обясни председателят на КЕВР.

Няма да има катаклизми при определяне цената на енергията на ЧЕЗ, потвърди Иванов. След проверка, ако се наложи, ще бъдат коригирани разходите на ЧЕЗ за следващия 3-годишен регулаторен период, посочи той. Хората не би трябвало да се притесняват.

Заемът на купувачът на ЧЕЗ няма да натовари българските граждани и няма да бъде изплащан през цената на тока, отбеляза Иванов.

Според Иванов електроенергийната система на страната е стабилна предвид усложнената зимна обстановка. Няма активиран студен резерв.

Всички ТЕЦ-ове работят безотказно, АЕЦ”Козлодуй” работи на максимална мощност, както и Мариците, добави той. В момента текат изпитания на 6-ти блок на ТЕЦ-Варна, която има за носител природен газ и те показват безупречна работа, става дума за 72 –часови проби, подчерта Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!