КЕВР няма да допусне цените на топлинната енергия да бъдат увеличени необосновано и неприемливо за клиентите. Това се казва в позиция на Комисията, в отговор на омбудсмана Диана Ковачева, която преди дни изпрати позиция до регулатора заради заявените от топлофикационните дружества по-високи цени за топлинна енергия от 1.07.2020 г.

„Съгласно чл. 24, ал. 2 от НРЦТЕ и чл. 41, ал. 2 от НРЦЕЕ дружествата са задължени да подадат своите заявления до 3 месеца преди изтичането на стария ценови период,  т.е. не по-късно от 31 март 2020 г., посочва в писмото доц. Иван Иванов.  В заявленията си за утвърждаване на цени за периода от 01.07.2020 г. до 30.06.2021 г. топлофикационните дружества, които използват за изгаряне основно гориво природен газ, са използвали действащата към момента на подаване на заявленията по-висока цена на природния газ, а не утвърдената на 1.04.2020 г от КЕВР с 42,78% значително по-ниска цена. Това обстоятелство обективно не е имало как да бъде отчетено от топлофикационните дружества, посочени във Вашето писмо“, пояснява председателят на енергийния регулатор.

В отговора до омбудсмана се уточнява, че освен прогнозните променливи разходи за основно гориво (природен газ или въглища), които имат най-съществен относителен дял – от 60% до 70% от общите разходи в цените на топлинната и електрическата енергия, в  заявленията на дружествата са отчетени и разходи за закупуване на СО2 квоти за емисии на парникови газове.

„От 2020 г. на дружествата вече не са разпределят безплатни количества СО2 квоти и тези значителни разходи са изцяло за тяхна сметка, като също са включени в прогнозните ценообразуващи елементи. Други причини, поради които дружествата в сектор „Топлоенергетика“ са предложили по-високи цени за предстоящия регулаторен период 01.07.2020 г. – 30.06.2021 г., са прогнозирани по-високи условно-постоянни разходи: разходи за ремонти, за заплати и възнаграждения, в т.ч. начисления, свързани с прилагане на действащото законодателство, осигурителни вноски, както и разходи, пряко свързани с регулираните дейности по ЗЕ”, пише в позицията.

КЕВР препотвърждава позицията си, че няма да уважи неправомерни и икономически необосновани разходи на дружествата и няма да допусне увеличение на цените на топлинната енергия през новия отоплителен сезон 2020-2021 г., тъй като счита подобни искания на дружествата за напълно неоснователни.

На 22 април Комисията за енергийно и водни регулиране започва извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради ценообразуването на сметките на потребителите месец март 2020 г., съобщиха от енергийния регулатор.

Причината е, че в сметките на софиянци за парно и топла вода няма да бъде регистрирано понижаването на цената на природния газ от над 40%, което правителството е договорило с „Газпром”.

Клиентите на дружеството се оплакаха, че сметките им са завишени. Отговорът на „Топлофикация” не закъсня. От там напомниха, че през този март средната температура е била с над два градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година.

Дружеството повтори, че новата цена топлинната енергия, утвърдена от КЕВР, е влязла в сила от 1 април 2020г. и е с 26,5% по-ниска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!