поскъпване на парното и топлата вода
на снимката: председателят на КЕВР Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране провежда днес обществено обсъждане с граждани и сдружения.

Това е второто за тази седмица обществено обсъждане за новите цени на тока, които влизат в сила от 1 юли за следващата година.

Във вторник регулаторът обсъди промените на тока и топлинната енергия с представителите на топлоцентралите, енергийните дружества, НЕК и ЕСО.

Омбудсманът Мая Манолова, която присъства на двете обществени заседания преди дни, заяви, че дебатът в петък е постфактум за гражданите, тъй като на тях ще им се представят предложения без да са присъствали и да са коментирали.

Манолова изиска от регулатора Заявленията за утвърждаване на нови цени от 1 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г. и приложените към тях годишни финансови отчети и доклади за дейността за 2018 г. на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про.

Предстои КЕВР да вземе окончателно решение за увеличението на цените на тока за битови потребители средно с около 3,5%. Председателят на регулатора Иван Иванов е категоричен, че електроенергията няма да надвиши инфлацията за април, която е също около 3%.

Очаква се и средно увеличение с 4,5% на парното и топлата вода за цялата страна. Най-голямо увеличение на цените се очаква в Разград – 17,53% и Габрово – 12,53%. За София увеличението ще бъде 4,3%. Намаление на цената се планира единствено за сливенската Топлофикация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!