КЕВР
На снимката: Иван Иванов, КЕВР

Цената на парното и топлата вода няма да се покачи до началото на следващия отоплителен сезон. Не се очаква и осезателно покачване на електроенергията за битово ползване, съобщи пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. Той предупреди трите ЕРП-та, че ако не изпълнят планираните годишни ремонти на мрежите, регулаторът ще намали цените на електроенергията. по думите на Иванов засега „Булгаргаз“ не е поискал поскъпване на газа за второто тримесечие на 2019 г.

До този момент от „Булгаргаз“ не са поискали поскъпване на синьото гориво през второто тримесечие на годината, съобщи председателят на КЕВР. По думите му „макар и с голяма доза вероятност“, след 1 април няма да има промяна на топлинната енергия в т.ч. и на топлата вода.

Очаква се и трите енергийни дружества ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ да поискат поскъпване, което се аргументира със стойността на електричеството, закупувано от борсата, разходите за ремонти на мрежите и инфлацията.

Според Иван Иванов позицията на КЕВР не е в полза на тези искания.

„В тримесечен срок експертите на комисията разглеждат и се произнасят по тези заявления. Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите, така и нестопанските потребители, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметките, които те ще плащат през новия регулаторен период. Ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация“ – каза той.

Иванов обяви, че регулаторът ще проверява дали трите ЕРП са модернизирали електропреносните мрежи така, както са заложили в своите инвестиционни планове. той бе категоричен, че неизпълнението на предписанията за годишните ремонти ще бъде наказано с намаляване на цените. Ще бъде направена проверка на изпълнението на ремонтните програми и в държавните компании НЕК и ЕСО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук