Комисията за енергийно и водни регулиране започва извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради ценообразуването на сметките на потребителите месец март 2020 г., съобщиха от енергийния регулатор.

„В случай, че в хода на предстоящата проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, Комисията ще предприеме предвидените в закона административно-наказателни мерки”.

Вчера стана ясно, че в сметките на софиянци за парно и топла вода няма да бъде регистрирано понижаването на цената на природния газ от над 40%, което правителството е договорило с „Газпром”.

Клиентите на дружеството се оплакаха, че сметките им са завишени. Отговорът на „Топлофикация” не закъсня. От там напомниха, че през този март средната температура е била с над два градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година.

„Тъй като заради коронавируса една част от столичани останаха да работят от вкъщи, за същия период потребената топлинна енергия е била с 24 на сто повече. Обявеното поевтиняване е в сила от 1-ви април и ще се отрази в бъдещите сметки.  Въпреки че се очакваше парното на софиянци да бъде спряно веднага след празниците, това няма да стане поне до края на тази седмица заради новото застудяване”, казаха вчера от „Топлофикация” София.

Дружеството повтори, че новата цена топлинната енергия, утвърдена от КЕВР, е влязла в сила от 1 април 2020г. и е с 26,5% по-ниска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!