КЕВР цената на водата

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на открито заседание заявената от „Булгаргаз“ цена на природния газ за август. То ще се проведе днес от 9:00 ч. в сградата на КЕВР.

Припомняме, че „Булгаргаз“ предложи окончателно цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лева за мегаватча. Това е с 60,01 процента по-висока от действащата за юли (186,17 лева за мегаватчас). Преди това общественият доставчик подаде заявление до КЕВР, в което се предлагаше синьото гориво да се продава за 286,84 лева за мегаватчас или поскъпване от малко над 54 процента. От обществения доставчик обаче актуализираха заявлението си малко по-късно, позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари за доставки през август.

Още преди седмица от КЕВР обявиха, че нямат механизъм, с който съществено да повлияят върху исканото увеличение. Тогава възстановеният председател Иван Иванов заяви:

„Към момента не може да бъде променена тази цена съществено. Ние ще проверим разбира се всички документи, съпътстващи заявлението на „Булгаргаз“. Но нашите правомощия са в две насоки – да проверим дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор, в случая – единствено с Азербайджан, и дали са спазени законът, нормативната база на Република България в областта на природния газ“.

Заседанието на регулатора ще бъде съпътствано от протестна акция на „Изправи се.БГ“. Те ще връчат студени радиатори на председателя като протест срещу предстоящото шоково поскъпване на газа.

Решението на комисията ще стане ясно най-късно до 12 август.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук