Главният прокурор на Украйна заяви в петък, че ще преглежда дела, свързани с газовата компания, в която синът на Джо Байдън работеше, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп настоя пред своя украински колега въпросът да бъде разгледан. Искането на Тръмп украинският президент Владимир Зеленски да проучи дейностите на Хънтър и Джо Байдън предизвика проучване на импийчмънт в САЩ.

Генералният прокурор Руслан Рябошапка заяви пред репортери, че службата му ще преразгледа около 15 дела, но подчерта, че те не са непременно свързани със сина на Байдън – Хънтър Байдън.

„Ние провеждаме одит на случаите, които по-рано бяха наблюдавани от генералната прокуратура – каза Рябошапка, назначен през август – Преглеждаме всички случаи, които са закрити или разбити на отделни случаи, за да вземем решение дали това е било незаконно.“

Преди това украинските власти заявиха, че разследването на газовата компания „Burisma“ е фокусирано върху период преди Хънтър Байдън да се присъедини към борда на компанията.

Рябошапка също така предположи, че прокурорите може да се съсредоточат не върху Хънтър Байдън, а върху основателя на „Burisma“ Никола Злочевски и други фигури.

„Доколкото виждаме, това е по-скоро въпрос за Злочевски и (украинския бизнесмен Сергей) Курченко, отколкото за „Burisma“ и Байдън“, каза той.

Рябошапка заяви, че „работата продължава“ и че резултати от проверката ще бъдат изнесени по-нататък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук