Полша получи одобрението на Държавния департамент за влизане в програмата за отмяна на визовия режим, съобщи лично президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от АП. Това е поредна крачка на сближаване между двате страни, след като САЩ одобриха продажбата на Варшава на 32 самолета F-35 и двете страни се договориха за разширяване на американското военно присъствие в европейската страна.

„Току-що подписах пълна отмяна /на визите/ за Полша“ – каза Тръмп.

Предварително одобрените граждани от страните, включени в програмата, имат право да пребивават в САЩ до 90 дни, без да си вадят задължителинте иначе визи. Полша от години се стремеше да влезе в тази програма, но това бе отлагано от американската администрация. Сега Белият дом определи стъпката като „важна за по-нататъшното укрепване на връзките в икономиката, сигурността, културата и човешките контакти между двете страни“.

Според президента Тръмп подробностите ще бъдат уточнени през следващите месеци. Смята се, че за реалното задействане на новия визов режим са необходими около 6 месеца.

Първоначално бе предвидено решението за визите да бъде обявено по време на официалното посещение на американския президент във Варшава за годишнината от началото на Втората световна война /нападението срещу Полша на 1 септември 1939 г./. Това не се случи, защото тогава Тръмп отмени в последния момент визитата, за да остане в страната си и да надзирава разпределянето на ресурсите за справяне със задаващ се мощен ураган.

Съобщението от днес вероятно е приятна изненада за Полша, чийто медии прогнозираха след отлагането през септември, че стъпката ще бъде направена чак в началото на 2020 година, въпреки че на 23 септември, при разговори с полския президент Анджей Дуда, Тръмп заяви, че „крачката може да бъде направена в следващите няколко седмици“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!