В НАП могат да са щастливи, защото не само те допускат пробиви в колосални мащаби. Хакер установи контрол върху компютърната система на южния испански град Херес де ла Фронтера и иска откуп, платен в биткойн, за да отключи системата за ползване.

Кибератаката, която причини прекъсвания на услугите, предлагани чрез уебсайта на града, започна във вторник вечерта, съобщи говорител на общината за АФП. Хакерът зад атаката изисква плащане в биткойни за възстановяване на компютърната система, добави той, без да казва колко се иска.

Биткойн и други криптовалути отдавна са любимо средство, търсено като форма за заплащане от киберпрестъпници, благодарение на анонимния характер на валутите.

Испанското министерство на вътрешните работи изпрати трима компютърни експерти в Херес де ла Фронтера, град с около 212 000 жители, за да помогнат на общината да се справи с кибератаката, съобщиха от властите в града.

Кметът социалист Мамем Санчес заяви, че общинският уебсайт ще бъде пуснат отново в употреба само когато е „100 процента сигурен“.

Въпреки че експертите по правоприлагането и сигурността казват, че е неразумно да се плаща на хакери, много организации в крайна сметка приемат исканията за откуп, които често струват по-малко от възстановяването на компютърните системи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук