Русия, Украйна, преговори

Ръководителят на президентската администрация на Владимир Зеленски, Андрей Богдан, по телевизията „112 Украйна“ разказа за причината за призива към САЩ да затегнат антируските санкции. Според него това е отговор на „мълчанието“ на Москва на предложените инициативи, по-специално по отношение на преговорите за освобождаването на задържаните украински моряци.

В същото време Богдан отбеляза, че Украйна при Зеленски ще се придържа към политиката на „моркова и тоягата“ по отношение на Русия. В Киев са готови да се срещнат, разговарят и мирно да разрешат конфликта, но Москва все още не е съгласна с това, каза той.

„И, разбира се, трябва да вървим по другия път – с тоягата. Да поискаме от международната общност да окаже натиск върху руското ръководство, така че те все пак да вземат определени решения. Да правят крачка към нас“, добави ръководителят на президентската администрация.

По време на встъпването в длъжност Зеленски заяви, че е готов за диалог за разрешаване на ситуацията в Донбас и първата стъпка към нейното начало ще бъде завръщането на задържаните.

От своя страна ръководителят на руското външно министерство Сергей Лавров отбеляза, че би било по-правилно украинският президент да започне разговора по минските споразумения с разпоредбата за обмен на задържани на принципа „всеки за всеки“.

В Москва, след като Зеленски встъпи в длъжност, също така подчертаха, че чакат сигнали и нови стъпки от избрания президент за разрешаване на конфликта в югоизточната част на Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук