Мун Дже-ин и Ким Чен-ун
на снимката: Лидерите на Южна и Северна Корея Мун Дже-ин и Ким Чен-ун

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун иска да завърши дениклеаризацията на страната си бързо, за да се организира втора среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това каза президентът на Южна Корея Мун Дже-ин след приключването на обиколката на някои забележителности в КНДР, придружен от Ким.

Южнокорейският държавен глава каза още, че Ким Чен-ун настоява държавният секретар на САЩ да пристигне на ново посещение в Северна Корея.

„Той каза, че се надява Майк Помпео да посети Северна Корея скоро, както и да се състои втора среща с Доналд Тръмп в близко бъдеще, за да може бързо да се задвижи процесът по денуклеаризация.”, каза Мун Дже-ин след завръщането си.

По-рано Помпео заяви, че е гоов да продължи преговорите с КНДР, които останаха в застой след първата среща между Ким и Тръмп. Като срок за приключване на ядреното разоръжаване той определи 2021 г.

Мун Дже-ин се върна в столицата на Южна Корея Сеул след тридневна визита в Северна Корея. Това бе първото посещение на южнокорейски лидер в Пхенян. По негови думи освен че иска бърза денуклеаризация, Ким Чен-ун иска да се фокусира върху икономическото развитие на страната си.

Припомняме, че по-рано тази седмица Ким обяви, че е съгласен да бъде затворена една от главните ядрени площадки в Северна Корея. Това, както и заявките за денуклеаризация като че ли промениха мнението на САЩ.

Майк Помпео съобщи, че на базата на „тези важни ангажименти” САЩ са готови „да се включат незабавно в преговори”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!