Сотир Цацаров
на снимката: Главният прокурор Сотир Цацаров

Главният пркурор Сотир Цацаров поиска да бъдат направени промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира производството на нелегални цигари. По негови думи това деяние към момента не е наказуемо.

Главният прокурор иска наказуемост за производство на акцизни цигари без бандерол, за разпространението, под каквато и да е форма на такива стоки, както да има наказуемост и за подготовката за производство на нелегални акцизни стоки.

„По-лесно е да произвеждаш нелегални цигари, отколкото дрога. Едновременно с това шансът да бъдеш наказан е твърде нисък“, констатира Сотир Цацаров.

По време на заседанието на парламентарната комисия за борба със сивата икономика той разкри, че на територията на страната действат пет нелегални цеха, всеки от които произвеждал по 40 хил. мастебокса контрабандни цигари годишно.

Цеховете бяха разкрити при акции на специализираната прокуратура. Един от тях – този в Карнобат, бил оборудван с два мощни генератора. Ползваният ток не бил трифазен и така потреблението на електроенергия било минимално, разкри обвинител №1.

Новоизбраният министър на вътрешние работи Младен Маринов, който също присъства на заседанието, изрази съгласие с предложението на Цацаров.

Припомняме, под ръководството на Специализираната прокуратура на 18 юли 2018 г. е установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

На 24 август Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за цигари без бандерол, установени в четири незаконно работещи фабрики в Дупница, в Горна Оряховица и в Тутракан.

Общото количество на незаконните стоки, установени и иззети тогава, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

По-късно, на 5 септември Спецпрокуратурата и ГДБОП нахлуха в офиси на дружествата „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД в рамките на разследване за нелегално производство на цигари. Собственикът на винпрома – Миню Стайков, е в ареста.

На 14 септември прокуратурата „посети“ столични офиси отново във връзка с незаконно производство на цигари – този път на собственици на бившия ресторант „Кошарите“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук