полиция

Собственикът на „Винпром Карнобат“  Миню Стайков и още 9 души са задържани за 24 часа в рамките на операция на спецпрокуратурата срещу организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Бяха извършени следствени действия в офиси, находящи се в във „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД.

Процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъци в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари – в периода 2009г. – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Под ръководството на Специализираната прокуратура, на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари. По сведения на заместник-главния прокурор Иван Гешев делото е образувано преди около два месеца. Тогава стана ясно и, че е открита фабриката в Карнобат,  печалбата от която е била от 1,5 млн. лв. на седмица. Това се  6 млн. лв. на месец, разясни Гешев и добави, че работниците в нея са довеждани от Армения и не са излизали от фабриката, докато са работили. Имали са спални помещения, фитнес, всички удобства. Фабриката е собственост на сина на кмета на Карнобат и е давана под наем по традиционна схема при случаите на незаконни производства.

„Със сигурност мога да кажа, фабриката беше с модерно оборудване – може би най-доброто в България. Капацитетът на производство е 1000 мастербокса на един цикъл, който се приключва в рамките на 5 работни дни. В момента се анализира ситуацията, очакванията са до утре да стане ясно кой е реалният собственик на фабриката“, заяви още Иван Гешев.

Преди два месеца не са били повдигнати обвинения, защото целта на разследващите е била да се стигне до реалните собственици.

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на гр.София, гр. Карнобат, с. Венец и с. Церковски, община Карнобат.

Утре ще стане ясно на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. В момента обиските продължават в офисите на „Винпром Карнобат“  и „Сис Индустрийз„.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!